אוסטאופורוזיס בגיל השלישי – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול/מאמר ארח מאת מור קנימח, דיאטנית

אוסטיאופורוזיס

מור קנימח, דיאטנית במרכז הגריאטרי “הבית לאזרח וותיקים” בקדימה מרשת “ביחד”,   סוקרת את הגורמים המגבירים סבירות ללקות באוסטאופורוזיס, מחלה בה כל

 אישה שלישית וכל גבר חמישי מעל גיל 50 לוקים בה ואופן ההתמודדות עימה.

    

אוסטאופורוזיס היא מחלת עצם המתאפיינת בדלדול של מסת העצם , מה שגורם לשבירוּת מוגברת של העצם, בעיקר בירך, פרק כף היד ועמוד השדרה. המחלה מתפתחת כתוצאה מהפרת האיזון בין תהליכי הפירוק והבנייה של העצם.

אוסטאופורוזיס הינה “מחלה שקטה” המתפתחת ללא סימנים ועד שאין מופע פיזי של כאבים או שבר בעצם, לא נדע על קיומה.

את המחלה נוהגים לסווג לאוסטאופורוזיס ראשונית, אשר לרוב נגרמת כתוצאה מהזדקנות וגנטיקה , ולאוסטאופורוזיס משנית, הנגרמת כתוצאה מחשיפה לתרופות ומחלות המגבירות את איבוד מסת העצם.

 

גורמי סיכון לאוסטרופורוזיס :

  • מין – נשים מצויות ברמת סיכון גבוהה יותר מאשר הגברים.
  • גיל- מבוגרים מצויים בסיכון גבוה יותר
  • העדר פעילות גופנית
  •  היסטוריה משפחתית
  •   עישון
  • צריכה מופרזת של אלכוהול
  • צריכה מוגברת של קפאין
  • מחלות כרוניות שונות
  • שימוש ממושך בתרופות מסוימות
  • מחסורבוויטמין D ובסידן

 

 אבחון ואיתור מחלת האוסטאופורוזיס

נעשית באמצעות בדיקת צפיפות עצם (DXA) .  זוהי בדיקה המומלצת לכל אישה אחת לחמש שנים החל מגיל 60 שנים ולגברים – החל מגיל 70 שנים.

לנשים ולגברים שמצויים בסיכון מוגבר ללקות באוסטאופורוזיס מומלץ לעשות את הבדיקה הזאת לראשונה כבר בגיל 50.

מאחר והמינרל העיקרי של העצם הוא סידן, וויטמיןD  מסייע בספיגת הסידן, יש לשים לב לצריכה של כמות מספקת של רכיבים אלו בתזונה.

המלצות תזונתיות

ההמלצה לצריכת יומית של סידן לנשים מגיל 50 ומעלה ולגברים מגיל 70 ומעלה היא 1200  מ”ג ליום.

סידן נמצא במזונות רבים, ביניהם: מוצרי חלב, שומשום מלא ,טחינה משומשום מלא, סרדינים משומרים, כרוב לסוגיו, שעועית ירוקה ולבנה ועוד.

ההמלצה היומית לצריכת ויטמין D מגיל 70 ומעלה היא 800- 1000 יחידות בינלאומיות.

ויטמין D נוצר בגוף בעקבות חשיפה לקרני שמש, במידה מועטה קיים גם בתזונה ובהם מוצרי חלב מועשרים, דגים מסוימים (כמו סלמון, מקרל וסרדינים), שמן דגים, חלמון ביצה.

ככל שמתבגרים כך פוחת הייצור הטבעי של ויטמין D בעור בעת החשיפה לשמש. נוסף על כך רבים מהמבוגרים מרבים להישאר בבית וממעטים לצאת החוצה ולהיחשף לשמש, ולכן לרוב יהיה צורך בתוסף של ויטמין D להגעה להמלצות, לאחר התייעצות עם איש מקצוע.

מגנזיום גם הוא משתתף בתהליך בניית העצמות, ונמצא באגוזים, דגנים מלאים, קטניות, ירקות ירוקים עליים, אבוקדו, שוקולד מריר.

הטיפול באוסטאופורוזיס חשוב על מנת לשמור על איכות חיים טובה ומותאמת כגון  פעילות גופנית שכוללת התגברות על התנגדויות ומפעילה את סוגי השרירים השונים ויכולה לסייע בחיזוק העצם בגיל המבוגר. פעילות גופנית סדירה תספק לעצם גירויים חיוביים, ובשילוב עם הרגלי תזונה נכונים, צריכה מספקת של סידן ושל ויטמין D , הפסקת עישון, צריכה מבוקרת של אלכוהול וקפאין והקפדה על שינה מספקת – צפיפות העצם תישמר.

ביבליוגרפיה

  1. עילא העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס- http://www.bone.org.il/
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה