מתוצאות מחקר חדש עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של וויטמין D בדם ובין סיכון מופחת להיארעות סוכרת בנבדקים בסיכון גבוה למחלה. החוקרים טוענים כי לוויטמין D עשוי להיות תפקיד מרכזי בסוכרת ע”י שיפור הפרשת אינסולין והרגישות לאינסולין.
במטרה לקבוע את הקשר בין מצב וויטמין D ובין הסיכון להיארעות סוכרת, החוקרים ניתחו את הנתונים מתכנית DPP (Diabetes Prevention Program), מחקר שכלל שלוש קבוצות וערך השוואה בין שינוי אינטנסיבי של אורחות החיים או מטפורמין עם פלסבו למניעת סוכרת בחולים עם מצב קדם-סוכרתי.
המעקב הממוצע אחר 2039 המשתתפים במחקר עמד על 3.2 שנים. החוקרים מדדו את ריכוז וויטמין D פעם בשנה, וכן נערכו בדיקות לנוכחות סוכרת.
בקרב משתתפים עם רמות וויטמין D בשליש העליון (חציון ריכוז של 30.1 ננוגרם למ”ל) יחס הסיכון להתפתחות סוכרת עמד על 0.74, בהשוואה לאלו עם ריכוז וויטמין D בשליש התחתון (חציון ריכוז של 12.8 ננוגרם למ”ל).
מהממצאים עולה עוד קשר מנה-תגובה בין רמות וויטמין D והסיכון לסוכרת; יחס הסיכון להיארעות סוכרת היה הנמוך ביותר (0.46) באלו עם רמות וויטמין D הגבוהות ביותר (50 ננוגרם למ”ל ומעלה), בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר (מתחת ל-12 ננוגרם למ”ל).
לדברי החוקרים, למחקר מספר יתרונות מתודולוגיים בהשוואה למחקרים קודמים. החוקרים העריכו את רמות וויטמין D מספר פעמים במהלך המעקב, ולא רק פעם אחת בתחילת המחקר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מאשרים כי קיים קשר בין רמות וויטמין D ובין הסיכון לסוכרת, גם לאחר תקנון למשקל הגוף, ללא סף אבסולוטי של רמות וויטמין D.
American Diabetes Association (ADA) 71st Scientific Sessions
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!