בנשים עם ממאירויות של השד, חיוביות לקולטנים לאסטרוגן, נטילת תוספי חלבוני סויה הביאה להגברת הביטוי של גנים של הגידול הקשורים בהתרבות של התאים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of National Cancer of Institute.
לדברי החוקרים, נשים רבות נוטלות סויה בכמות גדולה, במחשבה כי הדבר ימנע התפתחות סרטן שד, על-בסיס ממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים. חלק מהמחקרים באוכלוסיות אסייאתיות מצאו כי ככל שצריכת הסויה עלתה, אך הסיכון לסרטן שד פחת, אך מחקרים אלו לא הצליחו להוכיח תועלת לסויה, הם הצליחו רק לזהות קשר.
עם זאת, במחקר הנוכחי בחנו החוקרים נשים שכבר אובחנו עם סרטן שד.
זרעי סויה מכילים פיטואסטרוגנים, העשויים לחקות חלק מההשפעות של אסטרוגן, כאשר ידוע כי חשיפה להורמון זה לאחר אבחנת סרטן שד היא מסוכנת.
החוקרים בחנו את השינוי במבנה המולקולארי של תאי סרטן שד בשלב מוקדם, שנלקחו מדגימות ביופסיה שבוצעו בעת האבחנה ושוב מספר שבועות לאחר מכן, כאשר הגידול הוסר. 140 הנשים שנכללו במחקר חולקו באקראי לנטילת תוספי חלבוני סויה או חלבוני חלב.
בהשוואה לגידולים בקבוצת הנשים שצרכו חלב, בגידולים בקבוצת הנשים שנטלו חלבוני סויה תועד ביטוי-יתר של גנים הקשורים במחזור התא והתרבות התאים. בחלק מהנשים בקבוצת הטיפול בתוספי סויה, נרשמה עליה בביטוי גנים הקשורים בגדילת ממאירות.
המחקר בחן רק שינויים בגידול ברמה הגנטית ולא את היקף גדילת הגידול בכל אישה. לא ניתן לקבוע מה הוביל לתגובה המוגברת של הנשים לחלבוני סויה וכל שניתן לקבוע הוא כי סויה עודדה פעילות גנים המעודדים התרבות תאים, ברמת הגן, ולא ניתן לקבוע את ההשפעה על תוצאות הטיפול בגידולים.
בשלב זה החוקרים ממליצים על גישה מתונה, כלומר להימנע מצריכה מופרזת של סויה, אם כי אין הוכחה קלינית לסיכון כלשהו, מאחר ומדובר בהשפעה על ביטוי גנים בלבד.
J Natl Cancer Inst 2014
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!