עיכוב בהגברת טיפול תרופתי לסוכרת נפוץ לאחר כישלון טיפול במטפורמין (Diabetes Care)

לעיתים קרובות חל עיכוב בהגברת טיפול לאחר כישלון טיפול במטפורמין בחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Diabetes Care.

מדגם המחקר כלל 5,239 נשים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2, תחת טיפול מונותרפי במטפורמין למשך לפחות שלושה חודשים בין השנים 2005-2013. בנקודה זו, ריכוז המוגלובין מסוכרר הממוצע שלהן עמד על 6.4%. עם זאת, ב-22% מהנשים עדיין תועד ריכוז המוגלובין מסוכרר של מעל 7%, ב-13% הריכוז עלה על 7.5% וב-8% ריכוז המוגלובין מסוכרר עלה על 8%.

שיעור המטופלים בכל אחת משלו קבוצות אלו  שלא קיבלו טיפול נוסף בתוך שישה חודשים מריכוז ההמוגלובין המסוכרר המוגבר עמד על 38% באלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר מעל 7%, 31% באלו עם ריכוז מעל 7.5% ו-28% מאלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר מעל 8%.

לאחר תקנון לערפלנים, בחולים בהם בוצעה התערבות בתוך שישה חודשים ממדידת הריכוז המוגבר תועד סיכוי גבוה יותר להשגת יעדי המוגלובין מסוכרר,  בהשוואה לחולים בהם לא בוצעה התערבות או בוצעה התערבות בשלב מאוחר יותר.

בהשוואה ל-62% מהמטופלים בהם בוצעה התערבות בתוך שישה חודשים, ב-38% מהחולים בהם לא בוצעה התערבות בטווח זה עם המוגלובין מסוכרר מעל 7%, הגיל הממוצע היה מעט מבוגר יותר (56 לעומת 54.2 שנים).

מסקירה של 20 חולים שנבחרו באקראי בהם חל עיכוב בהגברת הטיפול, החוקרים מצאו כי העיכוב בשינוי הטיפול נבע מגורמים הקשורים במטופל ב-11 מקרים (אי-הגעה לביקורים במרפאה או בדיקות דם, אי-עמידה בהמלצות התזונתיות וחוסר היענות למשטר הטיפול) ומגורמים הקשורים ברופא בתשעה מקרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחלק ניכר מהחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת מסוג 2 לא מבוצעת הגברת טיפול תרופתי בתוך שישה חודשים מכישלון טיפול מונותרפי במטפורמין. התערבות מקודמת בחולים אלו הובילה להשגת יעדי המוגלובין מסוכרר בשלב מוקדם יותר.

Diabetes Care. Published online August 12, 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן