האם ניתן לצמצם את שכיחות כוויות עוריות עם טיפול IMRT? (מתוך הכנס השנתי של ASTRO)

ממחקר חדש עולה כי טיפול IMRT (Intensity-Modulated Radiation Therapy) מאפשר לרדיולוגים-אונקולוגים לכוון במדויק את ההקרנות. כתוצאה מכך, בחולות העוברות IMRT לאחר ניתוח לסרטן שד, הסיכון לכוויות שטחיות קטן פי 2-3 בהשוואה למטופלות בטיפול קונבנציונאלי.

בכנס השנתי ה-48 של ASTRO (American Society for Therapeuric Radiology and Oncology), החוקרים הציגו את הממצאים אודות 331 חולות, שטופלו בהקרנות לשד בלבד, לאחר ניתוח.

חולות עם שדיים קטנים, חולקו באקראי לטיפול בהקרנות, בעד 50 Gy , שניתן ע”י WC מסורתי (Wedge Compensation). חולות עם גידולים גדולים יותר טופלו ב-IMRT עד למינון של 50 Gy. בוסט הקרנות נוסף ניתן ל-331 חולים נוספים, שקיבלו טיפול בהקרנות רק כנגד סרטן שד לאחר ניתוח.

הערכות עוריות בוצעו באופן יומיומי, עד 6 שבועות מהטיפול.

חלוקת המנה היתה הרבה יותר שווה בעקבות טיפול IMRT, בעיקר לאורך הקו מתחת לשד.

48% מהחולות שטופלו ב-Wedge Compensation (WC), פיתחו דה-סקוומאציה לחה, ו-43% לאורך זאת לאורך Inframmamary Fold.

נפח החזה היה הפקטור החשוב ביותר בניבוי פגיעה עורית.

מבין החולים שטופלו ב-IMRT, 31% פיתחו דה-סקוומאציה לחה , וב-26% לאורך Inframammary Fold. IMRT הוריד את הסיכון לדסקוומאציה בדרגה 2-4 (OR=0.262). עם זאת, IMRT לא הוריד את הסיכון לפגיעה טוקסית מקסימלית (דסקוומאציה 3-4).

כוויות עור יורדת בשכיחות ומהוות בעיה גדולה בחולים.

בהתייחסות למחקר נכתב כי IMRT מספק את אותה דרגת שליטה בסרטן, עם פחות טוקסיות, הטיפול כולל מתן מנה זהה אך אינו פוגע ברקמה בריאה.

כמו כן, נכתב כי אין סיבה שאותה שיטה בדיוק לא תייושם בגידולים אחרים, בעיקר בסרטן ערמונית וסרטן ראש/צוואר.

המחקר זכה גם לשבחים, והוכר כאחד משלוש המחקרים המובילים של ASTRO בשנה החולפת.

במעבר על שינוי הפרדיגמה, נכתב כי הגישה יקרה יותר, ואינטנסיבית יותר, ונותר לבחון את נושא עלות/תועלת.

ASTRO 48th Annual Meeting: Plenary 1. Presented November 6,

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן