האם טיפול במעכבי TNF-Alpha יעיל כנגד אסטמה רפרקטורית? (NEJM)

ממחקר חדש עולה כי בחולים עם אסטמה רפרקטורית יש הגברה של ציר TNF-α, שאינה קיימת בחולים עם אסטמה קלה-מתונה. טיפול בן 10 שבועות ב-Etanercept, מעכב TNF-α, מביא לשיפור בסימני ותסמיני המחלה.

החוקרים בדקו את המרקרים לפעילות TNF-α על מונוציטים בדם פריפרי ב-10 חולים עם אסטמה רפרקטורית (עבורים המינון היומי של Beclomethasone בשאיפה היה גבוה מ-2000 גרם), 10 חולים עם אסטמה קלה-מתונה ו-10 נבדקים בריאים.

לפי המחקר, המפורסם ב-NEJM, החוקרים בדקו את המרקרים באמצעות נוגדנים המסומנים באופן פלורסנטי. המדד הממוצע עבור TNF-α הקשור לממבנרה עמד על 8 בקרב הנבדקים עם אסטמה רפרקטורית, לעומת 3.3 בחולים עם אסטמה קלה יותר ו-3.8 בקבוצת הביקורת (P<0.001 לכולם). שיעור ביטוי TNF-Alpha Receptor 1 ו-TNF-Alpha-Converting Enzyme גם היו גבוהים משמעותית בקרב חולי אסטמה רפרקטורית (P<0.001).

10 הנבדקים עם אסטמה רפרקטורית השתתפו לאחר מכן במחקר נוסף, בו קיבלו טיפול במינון 25 מ”ג של Etanercept פעמיים בשבוע, למשך 10 שבועות וטיפול פלסבו ל-10 שבועות.

מתוצאות המחקר עולה כי קיים קשר בין טיפול ב- Etanercept ובין כמות נמוכה יותר של TNF-Alpha הקשור לממברנה על מונוציטים בדם היקפי. גם טיפול פעיל הביא לשיפור פרוגרסיבי בריכוז מטכולין הדרוש לירידה של 20% ב-FEV1 (Forced Expiratory Volume בשניה הראשונה), שיפור במדדי איכות החיים של אסטמה, שיפור במדדי FEV1 לאחר שימוש במרחיבי סימפונות, וירידה במדד התסמינים הכולל.

החוקרים טוענים כי השיפורים היו קשורים בביטוי Membrane-Bound TNF-α על מונוציטים בדם היקפי, בתחילת המחקר. בנוסף, נרשמה ירידה בריכוז הממוצע של היסטמין בכיח במהלך טיפול ב- Etanercept, דבר הרומז לכך שהשפעת Etanercept מתווכת בעיקר דרך השפעתו על השריר החלק בדרכי הנשימה ועל תאי פיטום (Mast Cells).

עם זאת, החוקרים מזהירים כי לא ניתן ליחס את הממצאים הקלינים כהנחיה לטיפול, בהתחשב במדגם הקטן. החוקרים מציינים כי מעכבי TNF-Alpha קשורים בתופעות לוואי חמורות, כולל הפרעות דה-מיילינטיביות, מחלות לימפופרוליפרטיביות ורה-אקטיבציה של TB לטנטי.

גם אם מחקרים נוספים יאשרו את ההשפעות החיוביות של מעכבי TNF-Alpha, טיפולים אלו יבואו ככל הנראה בשילוב עם הטיפול הסטנדרטי לאסטמה רפרקטורית, ולא במקומו.

N Engl J Med 2006;354:697-708,754-757.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|05/09/2025

ה־Commentary מציג סקירה מקצועית של ניסוי River Stent, אשר בדק את הבטיחות והיעילות של התקנת סטנט ייעודי בסינוסים הוורידיים התוך־גולגולתיים לטיפול ב־Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH)

הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|05/09/2025

התקפים סימפטומטיים חריפים (ASyS), שמופיעים תוך 7 ימים מהשבץ האיסכמי, ידועים כתורמים לסיכון מוגבר לאפילפסיה לאחר שבץ ולתמותה. עם זאת, השפעת תזמון ההתקף (ביום השבץ מול ימים מאוחרים) וסוג ההתקף (כגון סטטוס אפילפטיקוס לעומת התקף בודד קצר) לא הובהרו עד כה

טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/09/2025

המאמר מתבסס על ניתוח משני של ניסוי PACIFIC STROKE (שלב 2), שנועד לבחון את בטיחות התרופה asundexian (מעכב פקטור XIa) בנשים ובגברים בעלי אירוע שבץ איסכמי לא-קרדיוגני, אשר קיבלו בנוסף טיפול אנטיאגרגנטי לפי ההנחיות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן