נשים עם PCO צריכות להיבדק לסינדרום המטבולי (J Clin Endocrinol Metab)

לפי מחקר חדש עולה, כי השכיחות של הסינדרום המטבולי גבוהה משמעותית בנשים עם שחלות פולי-ציסטיות (PCO), מאשר בנשים אחרות באותו גיל. משמעות הדבר היא שנשים עם PCO, נמצאות בסיכון מוגבר למחלה קרדיו-ווסקולרית.

לפי החוקרים, כל הנשים עם PCO, גם כאשר הן צעירות יחסית, צריכות להיבדק למרכיבים שונים של הסינדרום המטבולי. יש לבדוק בנשים אלו את לחץ הדם, היקף המותניים (או לחילופין את ה- BMI), פרופיל השומנים ואת הסבילות לגלוקוז. בכ- 90% מהנשים עם PCO יימצאו אחד או יותר פרמטרים לא תקינים.

במחקר השתתפו 161 נשים עם PCO. שיעור הנשים עם הסינדרום המטבולי עמד על 43%, כמעט כפול מאשר השיעור באוכלוסייה הכללית של הנשים 24%. בקבוצת הנשים עם PCO מתחת לגיל 40, שיעור הסינדרום המטבולי היה 44%, דומה לשיעור הסינדרום המטבולי באוכלוסיית הנשים הכללית מעל גיל 60. החוקרים מדגישים כי השיעור הגבוה של הסינדרום המטבולי בנשים עם PCO, נשמר גם לאחר תיקון לגיל ולמשקל.

החוקרים מדווחים כי לעומת נשים עם PCO ללא הסינדרום המטבולי, נשים עם PCO וסינדרום מטבולי סבלו יותר מ- acanthosis nigricans (סמן מקובל לתנגודת לאינסולין) ומהיפראנדרוגנמיה חמורה יותר שגם קשורה בתנגודת מוגברת לאינסולין.

החוקרים מסכמים, כי ממצאי המחקר מתאימים לעדויות קודמות, לפיהן יש שכיחות גדולה יותר של אירועים קרדיו-ווסקולריים בקרב נשים עם PCO, והם המופיעים בגיל צעיר יותר. לפי החוקרים, PCO היא סוגייה חשובה בבריאות הציבור והיא אחת הבעיות השכיחות ביותר בקרב נשים צעירות כיום.

J Clin Endocrinol Metab 2005;90:1929-1935.

לידיעה המלאה במדסקייפ

לתקציר המאמר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין השמנה, תסמונת מטבולית וגלאוקומה במסגרת תוכנית המחקר All of Us של ה־NIH

הקשר בין השמנה, תסמונת מטבולית וגלאוקומה במסגרת תוכנית המחקר All of Us של ה־NIH

מקור: Br J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|04/02/2026

גלאוקומה הינה מחלה כרונית המשמשת גורם מרכזי לעיוורון, וגורם הסיכון ההפיך היחיד הידוע עד כה הוא לחץ תוך־עיני מוגבר. הקשר בין השמנה לגלאוקומה שנוי במחלוקת, ומורכב מהגדרות שונות של השמנה וכן מהקשר האפשרי לתסמונת מטבולית

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מקור: Biomedicines
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין
אין תגובות|10/12/2025

לשתי המחלות מאפיינים משותפים רבים וביניהם שכיחות גבוהה, גורמי סיכון, מחלות נלוות וסיבוכים כמו השמנה, יתר לחץ דם, סכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב וכלי דם וכן הסכנה שבהתפתחות לכדי מחלה סופנית

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן