דיאטה ים תיכונית מפחיתה שכיחות של סינדרום מטבולי (JAMA )

דיאטה ים תיכונית עשוייה להפחית שכיחות של סינדרום מטבולי ומחלות קרדיווסקולריות הקשורות לסינדרום. כך עולה ממחקר המתפרסם כעת ב-JAMA אשר בחן את השפעות הדיאטה הים תיכונית, בהשוואה לדיאטה מאוזנת חליפית בקרב 180 מטופלים עם סינדרום מטבולי.

המחקר כלל 99 גברים ו-81 נשים שכולם אובחנו כבעלי סינדרום מטבולי בהתאם להגדרות של ה-Adult Treatment Panel III .

קבוצת ההתערבות כללה 90 משתתפים שקיבלו הדרכה ותמיכה לתזונה המבוססת על דיאטה ים תיכונית, שכללה צריכה מוגברת של דגנים, פירות, ירקות, אגוזים ושמן זיית. בקבוצת הבקרה שמנתה גם 90 משתתפים ההנחייה הייתה לבצע דיאטה מאוזנת שכללה צריכת פחמימות בשיעור של 50-60% , חלבונים בשיעור של 15%-20% ושומנים מתחת ל-30% מכלל הקלוריות היומיות.

החוקרים עקבו אחר שתי הקבוצות במשך שנתיים ומדדו את צריכת המזונות, מדד תפקוד אנדותלי שחושב לפי רמות לחץ דם, אגרגציה של טסיות דם לפי תגובה ל-אל-ארגינין, רמות ליפידים וסוכר, רגישות לאינסולין, CRP , אינטרלוקינים (IL-6 , IL-7 ו-IL 18 ).

לאחר שנתיים נמצא שבקבוצת הדיאטה הים תיכונית הייתה צריכה עשירה יותר בשומן לא רווי, וסיבים תזונתיים, וכן יחס נמוך יותר של חומצת שומן אומגה 6 לאומגה 3 . צריכת הפירות, ירקות , אגוזים (274 ג’ ליום) דגנים (103 ג’ ליום)  ושמן זיית (8 ג’ ליום) הייתה משמעותית גבוהה יותר מאשר בקבוצת הבקרה.

שיעור הפעילות הגופנית עלה בשתי הקבוצות בכ-60% ללא הבדל סטטיטי ביניהן. משקל הגוף הממוצע פחת בקבוצת ההתערבות ב-4 ק”ג לעומת 1.2 ק”ג בקבוצת הבקרה.

גם ברמת ה- CRP , ה-IL-6 , ה-IL-7 וה-IL18 הייתה ירידה מובהקת גדולה יותר בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הבקרה, וכן גם בתנגודת האינסולין.

תוצאת התפקוד האנדותלי השתפרה בקבוצת ההתערבות ב-1.9 נק’ לעומת 0.2 בלבד בקבוצת הבקרה.

לאחר שנתיים של מעקב ל-40 משתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית (מתוך 90) עדיין היו ערכים המעידים על קיומו של סינדרום מטבולי, לעומת 78 משתתפים בקבוצת הבקרה.

החוקרים מסכמים שדיאטה ים תיכונית עשוייה להיות אפקטיבית בהפחתת השכיחות של סינדרום מטבולי, והורדת הסיכון הקרדיווסקולרי בהתאם.

JAMA. 2004;292:1440-1446

הערת המערכת: לנו ולמטופלינו החיים במזרח התיכון ממילא צריך להיות קל ופשוט יותר לאמץ את הדיאטה הים תיכונית כדרך חיים…את תוצאות המחקר הזה חשוב שנציג ונסביר לכל מטופלינו:  בעלי הסינדרום המטבולי, או כאלה שנמצאים בסיכון לפתח אותו…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה