מתן epoetin alfa לסובלים מאנמיה הנובעת מטיפולי HCV משפר את מצב האנמיה (Gastroenterol)

במחקר גדול שנערך בחולים המודבקים ב-HCV, הוכח כי מתן תת-עורי חד-שבועי של 40,000 יחידות epoetin alfa הפחית את האנמיה המופיעה כתוצאה מן הטיפול נגד HCV, סייע בשמירה על מינון ה-ribavirin, RBV, ושיפר את איכות חיי החולים.

לטענת החוקרים, הטיפול ב-epoetin alfa יכול להפוך את הטיפול המשולב בזיהומי HCV לנסבל יותר ולשפר את איכות חיי החולים, ובכך לשפר את שיעור הדבקות בטיפול, דבר שיגדיל את שיעור התגובה הוירולוגית לטיפול.

הטיפול הסטנדרטי בזיהומי HCV כולל מתן IFN-alfa בשילוב עם RBV, ששניהם ידועים כמורידי רמת המוגלובין. כאשר מופיעה אנמיה, מופחת מינון ה-RBV או שמופסק השימוש בו, דבר שעלול לפגום בהצלחת הטיפול.

במחקר קטן להוכחת העיקרון, העלה מתן חד-שבועי של 40,000 יחידות epoetin alfa ביעילות את רמות ההמוגלובין והפחית את הצורך בהפחתת מינון הטיפול ב-RBV בחולים המודבקים ב-HCV וסובלים מאנמיה כתוצאה מהטיפול המשולב. תוצאות מבטיחות אלו הניעו את החוקרים לבצע מחקר גדול יותר שתוצאותיו מוצגות כעת.

במחקר השתתפו 185 חולים הסובלים מזיהום HCV ומאנמיה (רמות המוגלובין של 12g/dL או למטה מכך) המקבלים טיפול משולב ב-IFN-alpha/RBV שחולקו באקראי לקבלת טיפול חד-שבועי ב- epoetin alfa או בפלצבו מתאים למשך 8 שבועות. לאחר שלב כפול-סמיות זה של המחקר, הועברו הנבדקים לשלב נוסף בן 8 שבועות מסוג open label שבו הועברו חולים שקיבלו פלצבו לטיפול ב-epoetin alfa.

בתום 8 השבועות הראשונים של הניסוי, שמר מספר גדול משמעותית של חולים בקבוצה שטופלה באמצעות epoetin alfa על מינון ה-RBV, בהשוואה לחולים שקיבלו פלצבו (88% לעומת 60%;  p < 0.001). כצפוי, רמת ההומגלובין הממוצעת הראתה עליה גדולה יותר משמעותית בקבוצת החולים שטופלו באמצעות epoetin alfa, בהשוואה לקבוצת החולים שקיבלה פלצבו (2.2 לעומת 0.1 גרם לדציליטר; p < 0.001).

החוקרים מציינים כי תוצאות דומות הודגמו בחולים שהועברו לטיפול ב-epoetin alfa מקבוצת הפלצבו בשלב ה-open-label של הניסוי.

הטיפול באמצעות epoetin alfa הוביל גם לשיפורים גדולים משמעותית במדדים שונים של איכות החיים הכוללים חיוניות, תיפקוד חברתי, מצב פיזי ומצב רגשי. החוקרים כותבים כי תוצאות אלה מורגשות במיוחד ומעודדות שכן איכות חיי החולים הסובלים מזיהום HCV כרוני פחותה בהשוואה לאיכות חיי החולים הסובלים ממחלות כרוניות אחרות ולאיכות חייהם של אנשים בריאים.

הטיפול ב-epoetin alfa נסבל היטב באופן כללי, תופעות הלוואי השכיחות ביותר שדווחו היו כאבי ראש ובחילות.

החוקרים כותבים כי באופן כולל, הודגמה התגובה למתן epoetin alfa בשלושת נקודות הסיום של המחקר: שמירה על מינון ה-RBV, רמות ההמוגלובין, ואיכות חיי החולים, דבר המדגים כי מתן epoetin alfa לחולים הסובלים מאנמיה כתוצאה מטיפולים בזיהום HCV עשוי להשפיע על תוצאות הטיפול.

הם מציעים כי מחקריים עתידיים יתמקדו ביתרונות הפרמקו-כלכליים של הטיפול ב-epoetin alfa בחולים המודבקים בזיהום HCV ומקבלים טיפול משולב, ובהשפעת מתן ה-epoetin alfa על שיעורי התגובה הוירולוגית.

Gastroenterol 2004;126:1302-1311.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

ניסוי שלב 2 של גמציטבין תוך־שלפוחיתי ודוסטקסל בטיפול ב־Bacillus Calmette-Guérin – קרצינומה אורותליאלית לא פולשנית לשרירים של שלפוחית ​​השתן שלא טופלה בעבר

ניסוי שלב 2 של גמציטבין תוך־שלפוחיתי ודוסטקסל בטיפול ב־Bacillus Calmette-Guérin – קרצינומה אורותליאלית לא פולשנית לשרירים של שלפוחית ​​השתן שלא טופלה בעבר

מקור: pubmed
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|05/10/2026

חולי שאת שלפוחית השתן Transitional cell carcinoma (TCC) בשלב של HG לא חודר שריר Nonmuscle-Invasive Urothelial Carcinoma (HG MIBC), נמצאים בסיכון גבוה להישנות ולהתקדמות עם חדירה לשריר

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

טיפול באדי מים לניהול סרטן הערמונית: תוצאות ראשוניות של מחקר VAPOR 2 לגבי יעילות ורעילות של טיפול אבלטיבי

מקור: aua journals
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|27/09/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הבטיחות ואת היעילות של שימוש באדי מים לצורך אבלציה של רקמת ערמונית בקרב גברים עם סרטן ערמונית מקומי (PCa) בדרגת סיכון בינוני במעקב של 12 חודשים

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|25/09/2026

למרות ההתקדמות בהבנת גידולי הראש והצוואר בעשורים האחרונים, עדיין קיים קושי בזיהוי סמנים ביולוגיים אמינים. עם העלייה בשכיחות סרטן האורופרינקס הקשור לנגיף הפפילומה האנושי (HPV) וסרטן הנזופרינקס הקשור לנגיף אפשטיין־בר (EBV), הופיעו circulating tumor DNA ‏(ctDNA) ו־DNA נגיפי אונקוגני כסמנים ביולוגיים בעלי פוטנציאל מבטיח

בדיקת DNA של גידול בשתן מזהה הישנות ומנטרת תגובת טיפול בחולים עם סרטן שלפוחית ​​השתן שאינו פולשני לשרירים בסיכון גבוה המקבלים חיסון תוך-שלפוחתי עם Bacillus Calmette-Guérin

בדיקת DNA של גידול בשתן מזהה הישנות ומנטרת תגובת טיפול בחולים עם סרטן שלפוחית ​​השתן שאינו פולשני לשרירים בסיכון גבוה המקבלים חיסון תוך-שלפוחתי עם Bacillus Calmette-Guérin

מקור: AUA
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|09/08/2026

חולים המאובחנים בסרטן אפיטל המעבר בשלפוחית השתן שאינו חודר לשריר (NMIBC) נמצאים בסיכון גבוה להישנות ולהתקדמות שלב המחלה, ולכן יש הגיון בשימוש בסמנים ביולוגיים לא פולשניים שיאפשרו לזהות מוקדם את רמת הסיכון וכישלון של הטיפול

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן