מתי צריך ליטול את הסימבסטטין – בוקר או ערב ?, מתוך jc 405

טיפול בסטטינים למניעה ראשונית ושניונית של מחלת לב כלילית הוא מקובל ונפוץ ביותר. תרופות אלו פועלות על-ידי עיכוב האנזים HMG CoA reductase, שאחראי על יצירת כולסטרול בכבד. רוב יצרני הסטטינים ממליצים ליטול את התרופה בלילה, על סמך מחקרים פיזיולוגיים שהראו שרוב הכולסטרול מיוצר בזמן הצריכה התזונתית הנמוכה ביותר.

עם זאת, מחקר שבחן נטילת אטורבסטטין (atorvastatin) בבוקר או בערב לא מצא הבדלים משמעותיים בריכוזי הכולסטרול בין שני זמני הטיפול. בעקבות כך הוטל ספק האם אכן צריך ליטול סטטינים בלילה, יש לכך חשיבות בעיקר משום שמטופלים רבים נוטלים תרופות נוספות וריבוי מנות עלול לפגוע בהיענות לטיפול.

מטרת מחקר זה לקבוע האם נטילת סימבסטטין (simvastatin) בבוקר משפיעה באופן משמעותי על יעילות הטיפול בהשוואה לנטילת התרופה בערב, על-ידי מדידת ערכי הכולסטרול בצום באותם מטופלים.

המחקר כלל 60 מטופלים הנוטלים באופן קבוע simvastatin (10 או 20 מ”ג בלילה). הם חולקו אקראית לקבלת מנת התרופה בבוקר או בערב למשך 8 שבועות.

התוצאה העיקרית שנבחנה היתה שינוי בריכוזי הכולסטרול בצום תוך השוואה בין הנתונים ההתחלתיים לאלו במשך תקופת המעקב. כמו כן מדדו החוקרים את ריכוזי ה-HDL, alanine transaminase, LDL וטריגליצרידים. הם בחנו את ההיענות לטיפול על-ידי ספירת מספר הכדורים שניטלו בין שני ביקורים.

בסיום תקופת המחקר נמצא שמעבר לנטילת התרופה בבוקר היתה קשורה בעלייה משמעותית בערכי הכולסטרול וה-LDL כולסטרול. לא נמצאו הבדלים בהיענות לטיפול בין שתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים שככל הנראה עדיף ליטול סימבסטטין בלילה, משום שנטילת התרופה בבוקר כרוכה בעליה משמעותית בערכי הכולסטרול הכללי וה-LDL כולסטרול. הם משערים שהסיבה שלא נצפתה השפעה דומה עם טיפול ב- atorvastatinקשורה בזמן מחצית החיים הארוך יותר של תרופה זו.

מתוך bmj

למאמר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

הערך הפרוגנוסטי של בדיקות אלקטרודיאגנוסטיות בשיתוק על שם Bell בדרגה בינונית

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|21/10/2026

מטרת המחקר הייתה לכמת את הערך הפרוגנוסטי הנוסף של הממצאים האלקטרודיאגנוסטיים, מעבר לדרגת H-B הראשונית, בניבוי ההחלמה משיתוק על שם Bell לאחר שישה חודשים, לרבות בחולים עם שיתוק בדרגה בינונית

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן