מתן Alefacept מאריך הפוגה בפסוריאזיס בשל שינוי בספירת תאי T

מחקר חדש מוצאי כי טיפול ב-alefacept מקטין את רמות תאי הזיכרון מסוג T במחזור הדם בחולים הסובלים מפסוריאזיס ועשוי להוביל להפוגה ממושכת במחלה.

מתן תוך ורידי יחיד או כפול של alefacept הפחית את ספירות תאי הזכרון מסוג T המציגים +CD4 או +CD8 בקרב 553 חולי פסוריאזיס, מעל לגיל 16 שנים, הסובלים מפלק אופייני למחלה בדרגת חומרה בינונית עד חמורה במשך 12 חודשים לפחות. בכל הנבדקים המחלה הופיעה לכל הפחות על 10% משטח פני הגוף, ובחולים נמצאו ספירות תקינות של לימפוציטים המציגים +CD4. הנבדקים טופלו ב-51 מרכזי מחקר בארצות-הברית ובקנדה.

החוקרים מדווחים כי הירידה ברמות תאי הזיכרון מסוג T בשל הטיפול באמצעות alefacept נמצאת בהתאמה עם שיפור במצב הפסוריאזיס, ומעידה על קשר בין משך התגובה לטיפול ובין שינויים באוכלוסיית תאי הזיכרון מסוג T.

הם מסבירים כי כבר נמצאו עדויות מדעיות ורפואיות לתפקיד העיקרי של תאי ה-T במחלת הפסוריאזיס. הם מוסיפים כי הנתונים שלהם תומכים בקיומו של תפקיד מרכזי לתאי ה-T, וביתרונות היעילים האפשריים הכרוכים בהכוונת טיפול אל התאים המשפיעים בכדי ליצור שיפור במצב המחלה.

המשתתפים בניסוי חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות ביחס של 1:1:1. הקבוצה הראשונה טופלה ב-7.5 מ”ג alefacept בשתי הפעמים, הקבוצה השניה קיבלה 7.5 מ”ג alefacept בפעם הראשונה ופלצבו בפעם השניה, והקבוצה השלישית קיבלה פלצבו בפעם הראשונה ו-7.5 מ”ג alefacept בפעם השניה.

תשעה סוגי טיפולים נאסרו במשך 4 השבועות של מתן ה-alefacept ובמהלך הניסוי: פוטו-תרפיה, מתן סיסטמי של רטינואידים, מתן סיססטמי של סטרואידים, מתן סיסטמי של פומרטים methotrexate, cyclosporine, azathioprine, thioguanine, ומתן טופיקלי של קורטיקוסטרואידים בעלי פוטנטיות גבוהה. הטיפולים שנאסרו במשך שבועיים של מתן הטיפול הנבדק ובמהלך הניסוי היו: מתן טופיקלי של קורטיקוסטרואידים בעלי פוטנטיות בינונית, אנלוגים של ויטמין D, מתן keratolytics, ומתן coal tar, פרט לשימוש על הקרקפת, כפות הידיים, אזור ה-groin, הקפל האנאלי, וכפות הרגליים.

שימוש במשחות עור ומתן טופיקלי של קורטיקוסטרואידים בעלי פוטנטיות נמוכה הותרו לנבדקים, פרט למשך 12 השעות שבהן נערכו מבחני ההערכה של הטיפול.

כעבור 12 שבועות מהמתן הראשון המאוחר ביותר של מנת ה-alefacept, ספירת תאים המציגים +CD4 נמצאה גבוהה מהגבול התחתון הנורמלי בקרב 88% מהנבדקים. בקרב 83% מהנבדקים נמצא סמן זה כעבור 12 שבועות מהמתן השני המאוחר ביותר של הטיפול.

בחולים שבהם נמצאו הירידות הגדולות ביותר בספירות תאי הזיכרון מסוג T במהלך המתן הראשון של הטיפול ב-alefacept נמצאו גם הירידות הגדולות ביותר בפעילות המחלה.


Archives of Dermatology 2003;139:1563-1570.

לידיעה ב-doc’s guide

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן