מסקירת Cochrane חדשה עולה כי ישנה תועלת רבה בטיפול תרופתי למיומות ברחם לפני התערבות ניתוחית לטיפול בגידולים השפירים. החוקרים מדווחים כי ישנה עדות ברורה כי טיפול באנאלוגים של GnRH טרם הניתוח מוביל להפחתת נפח הרחם והמיומות ולעלה בריכוז המוגלובין טרם הניתוח, אם כי הטיפול מלווה בעליה בהיארעות גלי חום. במהלך כריתת רחם, אובדן דם, זמני ניתוח ושיעור הסיבוכים היה גם קטן יותר באלו שקיבלו את הטיפול התרופתי טרם הניתוח. עוד עולה מהנתונים כי Ulipristal Acetate עשוי להביא ליתרונות דומים, אם כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.
מטרת הסקירה הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של טיפולים תרופתיים לפני ניתוח של מיומות ברחם. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Cochrane Gynecology and Fertility Group Register, CENTRAL, MEDLINE, Embase, PsycINFO ו-CINAHL ביוני 2017. הסקירה כללה השוואות אקראיות של טיפול תרופתי לעומת פלסבו, העדר טיפול או טיפול תרופתי אחר לפני ניתוח, הסרת מיומה, כריתת רחם או הסרת רירית רחם, בשל מיומות ברחם.
הסקירה כללה 38 מחקרים אקראיים ומבוקרים (3,623 נשים); 19 מחקרים ערכו השוואה בין אנאלוגים של GnRH ובין העדר טיפול (19 מחקרים), פלסבו (8 מחקרים), טיפול תרופתי אחר, כולל פרוגסטין,Selective Progesterone-Receptor Modulators ( SPRM), Selective Estrogen Receptor Modulators (SERM), אגוניסטים לדופמין, אנטגוניסטים לקולטן לאסטרוגן (7 מחקרים) וארבעה ערכו השוואה בין SPRM ובין פלסבו.
מרבית התוצאות סיפקו עדויות באיכות נמוכה עקב מגבלות בתכנון המחקר. טיפול באנאלוגים של GnRH, בהשוואה לפלסבו או ללא-טיפול לוו בירידה בנפח הרחם (ירידה של 175 מ”ל) ובנפח המיומה (ירידה שנעה בין 5.7 ל-155.4 מ”ל, הטרוגניות נרחבת בין מחקרים שונים) ועליה בהמוגלובין לאחר-ניתוח (הבדל של 0.88 גרם/ד”ל), לצד סיכון מוגבר לאירועים חריגים, בפרט גלי חום (יחס סיכויים של 7.68). משך ניתוח כריתת רחם היה קצר יותר בקרב נשים שטופלו באנאלוגים אלו (9.59- דקות), עם אובדן דם בנפח קטן יותר (הבדל של 25-148 מ”ל), מספר עירויי דם קטן יותר (יחס סיכויים של 0.54) ופחות סיבוכים לאחר ניתוח (יחס סיכויים של 0.54). אנאלוגים ל-GnRH הפחיתו את אובדן הדם במהלך ניתוח כריתת מיומה.
החוקרים לא זיהו עדות ברורה להבדלים בין הקבוצות בתוצאים אחרים לאחר כריתת מיומה: משך ניתוח, עירויי דם, או סיבוכים לאחר ניתוח.
מהשוואת אנאלוגים של GnRH עם טיפולים תרופתיים אחרים עלה כי הטיפול באנאלוגים לווה בירידה גדולה יותר בנפח הרחם (47%- עם אנאלוגים ל-GnRH לעומת 20%- ו-22%- עם Ulipristal Aceteate במינון 5 ו-10 מ”ג, בהתאמה), אך עם סיכוי גבוה יתר להופעת גלי חום (יחס סיכויים של 12.3) בהשוואה ל-Ulipristal Acetate. לא תועד הבדל ברור בדימומים או ברמות המוגלובין בין שני הטיפולים הפעילים.
החוקרים לא זיהו הבדלים ברורים בנפח המיומה בין טיפול באנאלוגים ל-GnRH ובין Cabergoline.
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת מאזן עלות-תועלת ולהבחין בין אוכלוסיות נשים עם מיומות הצפויות לתועלת הרבה ביותר של טיפול תרופתי טרם התערבות ניתוחית.
Cochrane Database Syst Rev. 2017 Nov 15










תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!