טיפול שמרני בשברים בארובה מחבלה כהה – שיפור עצמוני בהדמיה/ פרופ’ מרדכי רוזנר

חבלה כהה לארובה גורמת בדרך כלל לשבר פיצוץ blowout ברצפת הארובה או בקיר המדיאלי שלה. ההתוויות והתזמון של תיקון ניתוחי מהווים נושא מעניין ונתון למחלוקת. יש המצדדים בגישה שמרנית יותר בעוד שאחרים טוענים בעד התערבות ניתוחית אגרסיבית יותר. שיפור קליני עצמוני נראה בחולים עם שבר פיצוץ בארובה שטופל באופן שמרני. אולם, עד עתה לא פורסם כל מחקר שבדר את השינויים בבדיקות הדמיה של שברי פיצוץ בארובה. אין כל מידע אם נפח השברים פוחת עם הזמן, אם יש הפחתה עצמונית בנפח רקמת הארובה שבולטת דרך השבר או אם מתרחש שינוי במתאר העצם.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע אם שברי פיצוץ בארובה שלא מטופלים בניתוח, משתפרים על פי ממצאי בדיקות הדמיה. המדדים שנבדקו היו שינוי במתאר העצם, יצירת עצם חדשה והקטנת נפחי הארובה והשבר.
החוקרים היו מסינגפור ומקוראה, ממחלקת העיניים של בית החולים האוניברסיטאי של באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, ממחלקות העיניים והרדיולוגיה של מרכז רפואי סמסונג של בית הספר לרפואה אוניברסיטת Sungkyunkwan בסאול, וממרכז העיניים הלאומי של סינגפור. המחקר היה פרוספקטיבי ולא השוואתי. במחקר השתתפו חולים עם שברי פיצוץ בארובה שטופלו באופן שמרני במוסד רפואי שלישוני יחיד מ- 2012 עד 2016 ואשר בוצעו להם בדיקות CT בתחילת ובסוף המעקב. נעשתה השוואה בין בדיקות ה- CT בתחילת המעקב ובסופו להערכת מידת החלקת מתאר העצם במקום השבר, חיבור קצוות העצם השבורה, מידת הפחתת נפח רקמת הארובה הבולטת דרך השבר, ומידת יצירת עצם חדשה. נפחי השבר והארובה חושבו באמצעות תוכנת שחזור תלת ממדי. התוצאים העיקריים היו שינוי במתאר   העצם, יצירת עצם חדשה והפחתה בנפחי הארובה והשבר.
המחקר כלל 41 חולים ו- 44 ארובות עם 38 מקרים חד צדדיים ושלושה מקרים דו-צדדיים. הרוב היו גברים שהיוו 65.9 אחוזים מהמקרים, והגיל הממוצע שלהם היה 34.3 שנים.  משך הזמן הממוצע מאירוע השבר ועד לבדיקת ההדמיה בביקורת היה 4.6 חודשים והטווח היה בין חודש ל- 15 חודשים. בכל הארובות נראו שינויים במתאר העצם בין בדיקת ההדמיה שלאחר אירוע השבר לבין ההדמיה בסיום המעקב. שינויים אלה כללו החלקה של מתאר העצם ב- 88.6 אחוזים, התחברות קצוות העצם בשבר ב- 90.9 אחוזים, והפחתה בנפח רקמת הארובה הבולטת דרת בשבר ב 65.9 אחוזים. רוב הארובות שהיוו 93.2 אחוזים בראו מאפיינים של יצירת עצם חדשה. ב- 91.4 אחוזים מתוך 44 הארובות הראתה הפחתה בנפח הארובה, וב- 94.3 אחוזים נראתה הפחתה בנפח השבר. הירידות בנפחי הארובה והשברים היו שתיהן משמעותיות מבחינה סטטיסטית.
מסקנת החוקרים הייתה שבאחוז ניכר מהחולים  עם שבר פיצוץ בארובה יש שיפור בממצאים בבדיקות הדמיה למרות טיפול שמרני בלבד. ממצאים אלה מדגישים את העובדה שיש שיפור עצמוני בשברי פיצוץ בארובה שלא רק נראים בבדיקה הקלינית אלא גם ניתנים להוכחה על פי מדדי בדיקה בהדמיה של העצם ושל הרקמה הרכה.

Young SM, Kim Y-D, Kim SW, Jo HB, Lang SS, Cho K, Woo KI
Conservatively Treated Orbital Blowout Fractures
Spontaneous Radiologic Improvement
Ophthalmology 2018;125:938-944

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טיפול הורמונלי חלופי בנשים לאחר גיל המעבר (≥50) קשור להיארעות של גלאוקומה: עדויות מ־6,576 נשים בפינלנד

טיפול הורמונלי חלופי בנשים לאחר גיל המעבר (≥50) קשור להיארעות של גלאוקומה: עדויות מ־6,576 נשים בפינלנד

מקור: Acta Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|21/05/2026

המחקר בחן את הקשר בין טיפול הורמונלי חלופי (HRT) בנשים לאחר גיל המעבר לבין הסיכון לפתח גלאוקומה, במיוחד מסוג POAG (גלאוקומה זווית פתוחה ראשונית)

מחקר RIVER: הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון בסטנט חדשני לסינוס הוורידי לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי (IIH)

מחקר RIVER: הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון בסטנט חדשני לסינוס הוורידי לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי (IIH)

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/05/2026

מחקר זה (RIVER) הוא הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון שבחן את הבטיחות והיעילות של שימוש בסטנט (תומכן) ייעודי לטיפול בהיצרות בסינוסים הוורידיים בקרב חולים עם IIH שאינם מגיבים לטיפול תרופתי

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן