האם טיפול במעכבי TNF מפחית את הסיכון לאירועים עורקיים בחולים עם מחלת מעי דלקתית? (Gut)

חשיפה לטיפול במעכבי TNF (Tumor Necrosis Factor) מלווה בסיכון מופחת לאירועים עורקיים אקוטיים בחולים עם מחלת מעי דלקתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Gut. עם זאת, מהנתונים מצרפת עולה כי טיפול בתיאופורינים אינו מלווה בהשפעה דומה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית קיים סיכון מגבר לאירועים עורקיים אקוטיים. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעה של טיפול בתיאופורינים ובמעכבי TNF על הסיכון לאירועים אלו באוכלוסיית חולים זו. מדגם המחקר כלל חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית, אשר היו במעקב בין אפריל 2010 ועד סוף דצמבר בשנת 2014.

החוקרים השלימו השוואה את הסיכון לאירועים עורקיים אקוטיים (כולל מחלת לב איסכמית, מחלה צרברווסקולארית ומחלת עורקים היקפית) בין חולים שנחשפו לטיפול בתיאופורינים ואלו שטופלו במעכבי TNF, אל מול חולים שלא קיבלו טיפולים אלו.

מדגם המחקר כלל 177,827 חולים עם מחלת מעי דלקתית (54% נשים, גיל ממוצע של 46.2 שנים), מהם 90,205 חולים עם מחלת קרוהן.

החוקרים זיהו 4,145 אירועים עורקיים אקוטיים באוכלוסיית המחקר, עם שיעורי היארעות של 5.4 מקרים ל-1,000 שנות-אדם. בהשוואה לחולים שלא נחשפו לטיפול במעכבי TNF או תיאופורינים, בקרב מטופלים במעכבי TNF נרשמה ירידה של 21% בסיכון לאירועים עורקיים אקוטיים (יחס סיכון של 0.79, רווח בר-סמך 95% של 0.66-0.95), אך לא תועדה השפעה משמעותית עם טיפול בתיאופורינים. היקף הירידה בסיכון לאירועים עורקיים היה הגבוה ביותר בקרב גברים עם מחלת קרוהן, אשר טופלו במעכבי TNF (יחס סיכון של 0.54, רווח בר-סמך 95% של 0.40-0.72).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול במעכבי TNF מלווה בסיכון מופחת לאירועים עורקיים אקוטיים בחולים עם מחלת מעי דלקתית, עם הגנה בולטת במיוחד בקרב גברים עם מחלת קרוהן.

Gut 2019

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן