חשיבות הערכת פעילות מינית בקרב חולי דמנציה (J Am Geriatr Soc)

למרבית חולי דמנציה המתגוררים בביתם יש בן/בת זוג פעילים מינית, כך עולה מתוצאות מחקר ארצי של משתתפים מבוגרים, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. מבין בני/בנות הזוג של חולי דמנציה, 59% מהגברים ו-51% מהנשים היו פעילים מינית, כולל 41% מאלו בגילאי 80-91 שנים.

החוקרים בחנו נתונים אודות 3,196 מבוגרים בגילאי 62-91 שנים בפרויקט National Social Life, Health, and Aging Project, מחקר אורכי שכלל ראיונות אישיים ושאלונים שכללו את בני/בנות הזוג של הנשאלים. הם התבססו על מבחן MoCA (Montreal Cognitive Assessment) לסיווג המשתתפים לתפקוד קוגניטיבי תקין, ליקוי קוגניטיבי קל ודמנציה.

מהנתונים עלה כי מבין כל חולי הדמנציה שהתגוררו בביתם, 46% מהגברים ו-18% מהנשים היו פעילים מינית. מבין כל בני/בנות הזוג של חולי דמנציה, 59% מהגברים ו-51% מהנשים היו פעילים מינית. חלק גדול מהגברים ומהנשים עם דמנציה (כולל 74% מהגברים ו-34% מהנשים) ראו בחיי מין מרכיב חשוב בחייהם. למעלה משליש מהגברים ואחת מכל עשר נשים עם דמנציה דיווחו על בעיות מטרידות ביחסי מין, בפרט העדר עניין ביחסי מין.

עוד מדווחים החוקרים כי כאחד מכל עשרה נשאלים חש מאוים או מפוחד מבן/בת זוג. שיעור גבוה יותר של גברים (17%) מנשים (1%) עם דמנציה שוחחו עם רופא אודות יחסי מין. הסבירות לחיי מין פעילים הייתה נמוכה יותר בקרב בני זוג עם תפקוד קוגניטיבי גרוע יותר.

על רופאים לאזן בין הכבוד והאוטונומיה של חולה דמנציה המעוניין ביחסי מין ובין הצורך להגן על האחר מפני נזקים אפשריים. ממצאי המחקר מעידים כי אין להתעלם או לבטל כליל את חשיבות חיי המין בחולי דמנציה.

J Am Geriatr Soc 2018

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן