חשיבות הערכת פעילות מינית בקרב חולי דמנציה (J Am Geriatr Soc)

למרבית חולי דמנציה המתגוררים בביתם יש בן/בת זוג פעילים מינית, כך עולה מתוצאות מחקר ארצי של משתתפים מבוגרים, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. מבין בני/בנות הזוג של חולי דמנציה, 59% מהגברים ו-51% מהנשים היו פעילים מינית, כולל 41% מאלו בגילאי 80-91 שנים.

החוקרים בחנו נתונים אודות 3,196 מבוגרים בגילאי 62-91 שנים בפרויקט National Social Life, Health, and Aging Project, מחקר אורכי שכלל ראיונות אישיים ושאלונים שכללו את בני/בנות הזוג של הנשאלים. הם התבססו על מבחן MoCA (Montreal Cognitive Assessment) לסיווג המשתתפים לתפקוד קוגניטיבי תקין, ליקוי קוגניטיבי קל ודמנציה.

מהנתונים עלה כי מבין כל חולי הדמנציה שהתגוררו בביתם, 46% מהגברים ו-18% מהנשים היו פעילים מינית. מבין כל בני/בנות הזוג של חולי דמנציה, 59% מהגברים ו-51% מהנשים היו פעילים מינית. חלק גדול מהגברים ומהנשים עם דמנציה (כולל 74% מהגברים ו-34% מהנשים) ראו בחיי מין מרכיב חשוב בחייהם. למעלה משליש מהגברים ואחת מכל עשר נשים עם דמנציה דיווחו על בעיות מטרידות ביחסי מין, בפרט העדר עניין ביחסי מין.

עוד מדווחים החוקרים כי כאחד מכל עשרה נשאלים חש מאוים או מפוחד מבן/בת זוג. שיעור גבוה יותר של גברים (17%) מנשים (1%) עם דמנציה שוחחו עם רופא אודות יחסי מין. הסבירות לחיי מין פעילים הייתה נמוכה יותר בקרב בני זוג עם תפקוד קוגניטיבי גרוע יותר.

על רופאים לאזן בין הכבוד והאוטונומיה של חולה דמנציה המעוניין ביחסי מין ובין הצורך להגן על האחר מפני נזקים אפשריים. ממצאי המחקר מעידים כי אין להתעלם או לבטל כליל את חשיבות חיי המין בחולי דמנציה.

J Am Geriatr Soc 2018

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן