topiramate עשוי להועיל בטיפול בבולמיה המלווה בהשמנת יתר (J Clin Psychiatry)

תוצאותיו של מחקר קטן שפורסם לאחרונה מעידות כי יתכן של-topiramate השפעה טיפולית ארוכת טווח בחלק מהחולים הסובלים מבולמיה (BED) המלווה בהשמנת יתר.

החוקרים בדקו את היעילות לטווח הארוך של topiramate, תרופה חדשה נגד פירכוסים, בקרב 61 חולים שסבלו מ-BED ומהשמנת יתר. הנבדקים נרשמו למחקר אקראי, כפול-סמיות, מבוקר באמצעות פלצבו, שנמשך 14 שבועות. 31 מהנבדקים שהשלימו את המחקר השתתפו גם בהארכה לא-סמויה של המחקר שנמשכה 42 שבועות.

15 מתוך 31 חולים אלה קיבלו topiramate ו-16 מהם קיבלו פלצבו.

החוקרים מדווחים כי מינון ה-topiramate טוטר מ-25 מ”ג ליום עד למינון מקסימלי של 600 מ”ג ליום. מדד התוצאה העיקרי היה השינוי בתדירות התקפי הזלילה השבועיים מהמצב ההתחלתי ועד לבדיקה האחרונה.

חולים שקיבלו topiramate באופן כפול-סמיות, הוגדר המצב ההתחלתי כמצב בתחילת המחקר המבוקר. בחולים שקיבלו פלצבו הוגדר המצב ההתחלתי כתחילת המחקר הבלתי-סמוי.

44 חולים (31 שקיבלו topiramate באופן לא סמוי ו-13 שקיבלו topiramate במסגרת המחקר כפול הסמיות בלבד) קיבלו לפחות מנה אחת של topiramate. מדדי התוצאה במינון חציוני סופי של 250 מ”ג ליום היו זמינים עבור 43 חולים.  

בכל 43 החולים הופיעה ירידה משמעותית בתדירות הזלילות הממוצעת השבועית מהמצב ההתחלתי ועד לבדיקה האחרונה (3.2-; p < 0.001). תדירות הזלילות השבועית הממוצעת פחתה משמעותית גם בקרב 15 החולים שקיבלו topiramate רק במהלך המחקר הבלתי-סמוי (2.5-; p = 0.044) ובקרב 15 החולים שקיבלו topiramate במהלך המחקר המבוקר והמחקר הבלתי-סמוי (4.0-; p < 0.001).

בנוסף נצפתה ירידה משמעותית במשקל הגוף.

35 חולים הפסיקו את הטיפול ב-topiramate, בינהם 14 במהלך המחקר המבוקר ו-21 במהלך תקופת ההארכה של המחקר. הסיבות השכיחות ביותר להפסקת הטיפול היו חוסר דבקות בפרוטוקול הטיפול ותופעות לוואי.

החוקרים מסכמים כי דרושים מחקרים מבוקרים שיבחנו את ה-topiramate כטיפול ארוך טווח ב-BED, אולם עליהם להתייחס לשיעורי השחיקה הגבוהים הפוטנציאלים של הטיפול ולהתבצע במתן מינון קבוע בכדי לגלות את המינון המינימלי היעיל והמינון המקסימלי הנסבל של הטיפול.

J Clin Psychiatry 2004;65:1463-1469.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן