השוואת טיפול קצר בדיקור סיני לטיפול הקונבנציונלי בכאב ממושך בגב תחתון (מתוך British Medical Journal)

מחקר שנערך לאחרונה ניסה לקבוע, האם טיפול קצר של דיקור סיני מסורתי משפר תוצאות ארוכות טווח אצל חולים עם כאב ממושך ולא ספציפי בגב תחתון בטיפול ראשוני.

המחקר היה אקראי ומבוקר וכלל 3 מרפאות פרטיות לדיקור סיני ו- 18 מרפאות כלליות. במסגרתו נבדקו 241 מבוגרים בגילאי 18-65, שסבלו מכאבים לא ספציפיים בגב תחתון במשך 4-52 שבועות.

במהלך המחקר 160 חולים קיבלו 10 טיפולים של דיקור סיני ע”י מטפלים מוסמכים, ו- 81 חולים זכו לקבל טיפול רגיל בלבד.

התוצאות התייחסו למספר מדדים. העיקרי שבהם היה כאב פיזי SF-36, שנמדד לאחר 12 חודשים ו-24 חודשים. תוצאות נוספות כללו דיווח על שימוש במשככי כאבים, ניקוד עפ”י Oswestry pain disability index, ושביעות רצון החולה.

תוצאות המחקר הראו, כי לאחר 12 חודשים ממוצע ניקוד הכאב SF-36 עלה ב- 33.2-64.0 בקבוצה שעברה דיקור, וב- 27.9-58.3 בקבוצת הביקורת.

בהתייחס לניקוד ההתחלתי, ההשפעה המוערכת של ההתערבות בדיקור הסיני הייתה 5.6 נקודות (רווח בר-סמך של 95% – 0.2-11.4) לאחר 12 חודשים (n=213), ו-8 נקודות (2.8-13.2) לאחר 24 חודשים (n=182). שיעור ההבדל בין הקבוצות היה 10-15% מניקוד הכאב הסופי בקבוצת הביקורת.

לסיכום, המחקר מצא הוכחה קלושה בלבד בהשפעת דיקור סיני על כאב גב ממושך ולא ספציפי כעבור 12 חודשים, אך נמצאה הוכחה חזקה יותר ליעילות קטנה לאחר 24 חודשים. הפנייה למטפל מוסמך בדיקור סיני לתקופה קצרה של טיפול הינה בטוחה ומקובלת בחולים עם כאב בגב תחתון.

לידיעה ב- PubMed

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן