יש להשתמש בביספוספונטים בזהירות בטיפול ב- Multiple Myeloma(מתוך Mayo Clin Proc)

יש להשתמש בביספוספונטים בזהירות ולתקופות מוגבלות בכדי למנוע או לטפל במחלות עצם בחולים עם multiple myeloma, כך עולה מהצהרה בעלת קונצנזוס של הפאנל הרב מקצועי ב- Mayo Clinic.

על פי ההצהרה, שהתבססה על ניסיון קולקטיבי של קבוצת המיאלומה של Mayo Clinic, יש להעריך מחדש ללא הרף את היתרונות והסיכונים של תרופות אלה.

לאחר מעבר על העדות התומכת בשימוש בביספוספונטים ב- multiple myeloma, החוקרים סיכמו כי מתן תוך ורידי של pamidronate ושל חומצה zoledronic הוא יעיל במידה שווה ועדיף על מתן פלצבו בהורדת סיבוכים בשלד.

בהתבסס על המידע הזמין בנוגע לסיכון של אוסטאונקרוזיס של הלסת, הקבוצה העדיפה מתן pamidronate על פני מתן של חומצה zoledronic בחולים עם אבחון חדש של multiple myeloma עד אשר מידע נוסף יהיה זמין.

מהדו”ח, שפורסם במהדורת אוגוסט של Mayo Clinic Proceedings, עולה כי לא משנה איזה חומר יבחר, יש לתת ביספוספונטים בעירוי חודשי למשך שנתיים ואז להפסיק את השימוש בהם אם החולה השיג תגובה ואם הוא בשלב יציב. בחולים, שעדיין נזקקים לטיפול, יש לתת עירוים כל שלושה חודשים.

החוקרים ממליצים בחום לחולים לעבור הערכה דנטלית מקיפה, לפני שהם לוקחים כל טיפול שהוא בביספוספונטים. מטרת הערכה זו היא לזהות ולטפל בשיניים, שבסופו של דבר ייתכן שהם יצטרכו טיפול כירורגי (עקירת שיניים, הוצאת החלק הרך הפנימי של השן, חתך וניקוז וניתוח פריודונטלי) או פרוצדורות פולשניות אחרות. מטרה נוספת של ההערכה הדנטלית היא לסיים את הטיפול לפני שמתחילים טיפול בביספוספונטים.

חולים הנמצאים תחת טיפול בביספוספונטים צריכים לבקר אצל רופא שיניים לפחות כל שנה, ויש להעריך את הסיכון שלהם לאוסטאונקרוזיס של הלסת בזהירות.

חולים, שלא מקבלים טיפול בביספוספונטים, צריכים לעבור הערכה להתפתחות של אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס כל שנה.

לסיכום, ככל שיותר ויותר מידע נהיה זמין, יש לשנות ולשפר את ההנחיות.

Mayo Clin Proc 2006;81:1047-1053

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן