גירוי חוט השדרה יכול להשרות שיעול אפקטיבי בחולים עם נזק לחוט השדרה (Am J Respir Crit Care Med)

ממחקר חדש עולה כי שיטה חדשה של גירוי חוט השדרה (Spinal Cord Stimulation) עשויה לעזור בהשבת מנגנון שיעול יעיל בחולים עם נזק לחוט השדרה.

לדברי החוקרים, חולים עם נזק לחוט השדרה מצויים בסיכון מוגבר לפתח זיהומים בדרכי הנשימה, כתואצה משיתוק שרירי הנשימה האקספירטורים וחוסר יכולת להשתעל.

החוקרים מתארים שיטה להפעלת השרירים האקספירטורים באמצעות גירוי חוט השדרה הטורקאלי והלומברי העליון, המביא לשיעול אפקטיבי.

החוקרים ניסו את השיטה בגבר בן 52 עם שיתוק של 4 הגפיים. החולה נזקק לסיוע צמוד בפינוי דרכי האויר וההפרשות.

החוקרים הציבו 3 אלקטרודות אפידורליות באזור T9, T11 ו-L1 בחוט השדרה. לחץ דרכי האוי בזמן הגירוי בגובה T9 ו-L1 עמד על 90 ו-82 ס”מ מים, בהתאמה. Peak Expiratory Flow Rates עמדו על 6.4 ליטר לשניה, ו-5 ליטר לשניה, בהתאמה. במהלך הגירוי המשולב, הלחץ בדרכי האויר ו-Expiratory Flow Rate עלו ל-132 ס”מ מים ו-7.4 ליטר לשניה, בהתאמה. ערכים אלו היו דומים לאלו שנצפו בפרטים בריאים.

הוספת האלקטרודה השלישית לא הביאה לעליה נוספת.

לאחר תקופת הייצוב, לא היה צורך החולה לא נזקק למטפל צמוד, מאחר שיכל להוציא את ההפרשות באופן עצמאי, בהתאם לצורך. נפח ההפרשות נותר כמעט זהה.

החוקרים מסבירים כי בשל גירוי כללי של השורשים המוטורים באזור טורקאלי תחתון ואזור לומבארי עליון, גורו גם השרירים הפארא-ספינאלים. התוצאה היתה תנועה מסוימת של הגו, ובעוד שהנבדק היה מודע לתחושה בגפה תחתונה במהלך הגירוי, לא היה כאב או חוסר נוחות. לא היתה תנועת רגליים או סימנים של הפרעה אוטונומית.

Am J Respir Crit Care Med 2006;173:1386-1389.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן