חולי דלקת מפרקים נמצאים בסבירות גבוהה יותר להמשיך טיפול בתרופות ביולוגיות כשהן נרשמות יחד עם DMARD (מתוך Ann Rheum Dis)

חולים עם דלקת מפרקים שגרונתית (RA) חמורה נמצאים בסבירות גבוהה יותר להמשיך טיפול עם תרופה ביולוגית כשהיא נרשמת יחד עם תרופה אנטי ראומטית (DMARD).

המחקר הראה כי אחוזי המשך טיפול ב-RA במשך שנה היו נמוכים יותר לעומת הדיווח ממחקרים קלינים, מדווחים החוקרים בגיליון ספטמבר של Annals of the Rheumatic Diseases.

מעט ידוע על אחוזי הפסקת טיפול לטווח ארוך של תרופות ביולוגיות חדשות בחולי RA אשר נכשלו בטיפול במטוטרקסט. החוקרים השוו אחוזי הפסקת טיפול בקרב חולים שקיבלו לאחרונה תרופה ביולוגית לאלו שקיבלו טיפול DMARD שהוחלף לאחר כישלון.

החוקרים השוו 511 חולים שטופלו ב-etanercept, כ-344 שטופלו ב-infliximab, כ-70 שטופלו ב-anakinra ו-500 נבדי ביקורת.

לאחר 12 חודשים, אחוזי הפסקות טיפול היו 68.8% לחולים עם etanercept ו-65.4% לאלו עם infliximab, לא הבדל משמעותי סטטיסטית. המשכות טיפול עם anakinra היו נמוכים משמעותית, כ-59%.

החוקרים מצאו כי חולים שטופלו ב-DMARD יחד עם תרופה ביולוגית היו בסבירות גבוהה יותר להמשיך את הטיפול לעומת אלו שטופלו בתרופוה ביולוגית בלבד. לאחר התאמה לגורמי סיכון אחרים, החוקרים מצאו כי חולים עם infliximab לבד היו בסבירות גבוהה כמעט פי 2 להפסיק טיפול לעומת אלו עם infliximab ומטוטרקסט, בעוד שאלו שלקחו etanercept בלבד היו בסבירות של 30% להסיק טיפול לעומת אלו שלקחו etanercept ו-DMARD.

אלו שקיבלו תרופות ביולוגיות היו חולים במחלה חמורה יותר, וכן סבלו יותר מכשלונות DMARD. בכדי לשפר את ההשוואה בין שתי הקבוצות, בדקו החוקרים תת קבוצה של 48 נבדקי ביקורת שהיו בסבירות גבוהה יותר לקבל תרופות ביולוגיות בשל מחלה חמורה יותר.

האנליזה הראתה כי אלו שלקחו תרופות ביולוגיות היו בסבירות גבוהה יותר להמשיך טיפול לעומת אלו על leflunomide  (ארבה) או leflunomide/methotrexate. לאחר התאמה לגורמי סיכון שונים להפסקת טיפול, מצאו החוקרים כי אלו שקיבלו DMARDs היו בסבירות של 70%להפסיק טיפול בתוך שנה לעומת אלו שקיבלו infliximab או etanercept.

גורם הסיכון המשמעותי ביותר להפסקת טיפול היה מספר גבוה של כשלונות טיפול קודמים.

החוקרים סיכמו כי הממצאים מראים כי שילוב etanercept או infliximab עם DMARDs נותן אחוזים גבוהים יותר של המשך טיפול. עם זאת, המידע על שילוב עם leflunomide דורש אישור נוסף במחקרים.

Ann Rheum Dis 2005;64:1274-1279

לידיעה במדסקייפ

<!–


–>

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן