איזון גורמי סיכון עשוי להאריך את תוחלת החיים של חולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Network Open)

בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2, איזון ארבעה גורמי סיכון המוגלובין מסוכרר, מדד מסת גוף, לחץ דם סיסטולי וריכוז LDL עשוי להאריך את תוחלת החיים של החולים בחודשים עד שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה על תוחלת החיים של חולים עם סוכרת מסוג 2 בעקבות הפחתת המוגלובין מסוכרר, לחץ דם סיסטולי, רמות LDL ומדד מסת הגוף לכיוון הטווח האופטימאלי.

החוקרים התבססו על נתוני חולים שלקחו חלק בסקר NHANES (National Heath and Nutrition Examination Survey) לשנים 2015-2016 והשלימו מודל להערכת תוחלת החיים של החולים. המשתתפים במחקר סווגו לרבעונים על-בסיס רמות המוגלובין מסוכרר, לחץ דם סיסטולי, LDL ומדד מסת הגוף והושלם ניתוח להערכת הארכת תוחלת החיים של חולים עם איזון טוב יותר של גורמי הסיכון.

מדגם המחקר כלל 421 חולים (194 נשים, גיל ממוצע של 65.6 שנים).

בהשוואה למדד מסת גוף של 41.4 ק”ג למטר בריבוע (המדד הממוצע ברבעון הרביעי), מדדי מסת גוף נמוכים יותר של 24.3 ק”ג למטר בריבוע (רבעון ראשון), 28.6 (רבעון שני) ו-33.0 (רבעון שלישי) לווה בתוספת של 3.9, 2.9 ו-2.0 שנים לתוחלת החיים, בהתאמה, בחולים עם סוכרת מסוג 2.

בהשוואה ללחץ דם סיסטולי של 160.4 מ”מ כספית (רבעון רביעי), לחץ דם סיסטולי נמוך יותר של 114.1 מ”מ כספית (רבעון ראשון), 128.2 מ”מ כספית (רבעון שני) ו-139.1 מ”מ כספית (רבעון שלישי) לווה בהארכת תוחלת החיים של חולים עם סוכרת מסוג 2 ב-1.9, 1.5 ו-1.1 שנים, בהתאמה.

ריכוז LDL נמוך של 59 מ”ג/ד”ל (רבעון ראשון), 84 מ”ג/ד”ל (רבעון שני) ו-107.0 מ”ג/ד”ל (רבעון שלישי) לווה בהארכת תוחלת החיים בהיקף של 0.9, 0.7 ו-0.5 שנים, בהתאמה, בהשוואה לריכוז LDL של 146.2 מ”ג/ד”ל (רבעון רביעי).

הפחתת המוגלובין מסוכרר מ-9.9% (רבעון רביעי) ל-7.7% (רבעון שלישי) לוותה בהארכת תוחלת החיים ב-3.4 שנים. עם זאת, ירידה נוספת ל-6.8% (רבעון שני) לוותה בהארכת תוחלת החיים בחצי שנה בלבד, והפחתת המוגלובין מסוכרר מ-6.8% ל-5.9% (רבעון ראשון) לא הובילה להארכת תוחלת החיים של החולים. בסיכומו של דבר, הפחתת המוגלובין מסוכרר מהרבעון הרביעי לראשון לוותה בהארכת תוחלת החיים בהיקף של 3.8 שנים.

ממצאים אלו עשויים לסייע לרופאים להבין טוב יותר את חשיבות איזון גורמי סיכון בחולים עם סוכרת מסוג 2 ולבחור בהתערבויות החשובות ביותר לשיפור תוחלת החיים של החולים.

JAMA Network Open, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן