הסיכון לאירועים מוחיים לאחר התערבות כלילית מילעורית (Eur Heart J)

במאמר שפורסם בכתב העת European Heart Journal מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בין השנים 2007-2012 חלה עליה בשיעור האירועים המוחיים האיסכמיים לאחר התערבות כלילית מילעורית, לעומת ירידה בשיעור האירועים המוחיים ההמורגיים במהלך אותה תקופה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השינויים לאורך הזמן בסיבוכי אירועים מוחיים והתמותה הנלווית וכן את תוצאות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים במדגם ארצי של משתתפים לאחר PCI (Percutaneous Coronary Intervention) באנגליה וויילס.

סך כולל של 426,046 משתתפים שהשלימו פרוצדורות התערבות כלילית מילעורית בין השנים 2007-2012 במאגר BCIS (British Cardiovascular Intervention Society) נבחנו במסגרת המחקר. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת שיעור סיבוכי אירועים מוחיים בהתאם לשנת ביצוע PCI וכן בחנו החוקרים את הסיכוי לתמותה בתוך 30 ימים ושיעור אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים באשפוז (תוצא הכולל תמותה באשפוז, אוטם שריר הלב או אוטם חוזר ורה-וסקולריזציה) עם סיבוכי אירועים מוחיים.

436 חולים (0.1%) פיתחו אירוע מוחי איסכמי או אירוע איסכמי חולף ו-107 חולים (0.3%) אובחנו עם אירוע מוחי המורגי. שיעור אירועים מוחיים איסכמיים/אירועים איסכמיים חולפים עלה באופן לא-ליניארי מ-0.67 ל-1.14 ל-1,000 חולים בין השנים 2007-2012, בעוד ששיעור אירועים מוחיים המורגיים ירד באופן לא-לינארי מ-0.29 ל-0.15 ל-1,000 מטופלים בשנת 2012.

לאחר תקנון למאפיינים קליניים בסיסיים ונתונים דמוגרפיים, החוקרים מצאו קשר בלתי-תלוי בין אירוע מוחי איסכמי ובין תמותה לאחר 30 ימים (יחס סיכויים של 4.92) וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים באשפוז (יחס סיכויים של 3.11). השפעה גדולה עוד יותר על הפרוגנוזה תועדה עם סיבוכי דמם (יחס סיכויים של 13.87 לתמותה לאחר 30 ימים), וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים באשפוז (יחס סיכויים של 13.50).

החוקרים מסכמים וכותבים כי חלה עליה בשיעור האירועים המוחיים האיסכמיים לאורך הזמן, בעוד ששיעור אירועים מוחיים המורגיים פחת, בעיקר עקב שינויים בגורמים קליניים, פרוצדוראליים, טיפולים תרופתיים ונתונים דמוגרפיים. הן אירועים מוחיים איסכמיים והן אירועים המורגיים הם נדירים אך הינם סיבוכים הרסניים עם שיעורי תמותה גבוהים לאחר 30 ימים ושיעורים גבוהים של סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’ורייםב באשפוז.

Eur Heart J. 2015;36(25):1618-1628

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן