טיפול פליאטיבי משפר טיפול בחולים נוטים למות עם ממאירות בדרכי מרה (מתוך אתר Medscape)

מנתונים שפורסמו באתר Medscape עולה כי טיפול פליאטיבי בחולים עם ממאירות לא-נתיחה בדרכי מרה עשוי להפחית את השימוש בכימותרפיה אגרסיבית בחולים הנוטים למות וכן את הסיכון לתמותה במחלקות לרפואה דחופה או יחידות טיפול נמרץ. עם זאת, הפניה מוקדמת לטיפול פליאטיבי לא הובילה לשיפור הישרדות כוללת של חולים אלו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית הממאירויות בדרכי מרה מאובחנות בשלב מאוחר ולא-נתיח. הפניה לטיפול פליאטיבי לרוב נעשית רק לאחר מיצוי טיפול פעיל, אם כי המלצות ה-ASCO כוללות הפניה לטיפול פליאטיבי במקביל לטיפול פעיל.

מדגם המחקר כלל 200 חולים עם ממאירות גרורתית או מתקדמת-מקומית של דרכי מרה, אשר טופלו בין 2013 עד 2019 בשישה בתי חולים במזרח צרפת. הגיל החציוני של המשתתפים במחקר עמד על 67.6 שנים, 61% היו גברים ו-188 חולים הלכו לעולמם.

החוקרים מדווחים כי 44% מהחולים לא קיבלו טיפול פליאטיבי, 15% קיבלו טיפול פליאטיבי בתוך 3 חודשים מהאבחנה ו-10% קיבלו טיפול פליאטיבי לאחר 3-6 חודשים מהאבחנה, כאשר שליש מהחולים (32%) קיבלו טיפול פליאטיבי לאחר שישה חודשים ויותר מהאבחנה.

מהנתונים עולה כי 37% מהחלים שלא קיבלו טיפול פליאטיבי טופלו לשווא בכימותרפיה במהלך החודש האחרון שלהם, זאת בהשוואה ל-10-30% מהחולים שהופנו לטיפול פליאטיבי. עוד מדווחים החוקרים כי 72% מהחולים שלא קיבלו טיפול פליאטיבי הלכו לעולמם ביחידות טיפול נמרץ ו-8% הלכו לעולמם במחלקות לרפואה דחופה, זאת בהשוואה ל-21% ו-0%, בהתאמה, מהחולים שקיבלו טיפול פליאטיבי. בקרב חולים שקיבלו טיפול פליאטיבי תועד סיכוי גבוה יותר למות במרכז פליאטיבי.

החוקרים כותבים כי בניגוד לדיווחים קודמים, הפניה מוקדמת לטיפול פליאטיבי לא הובילה לשיפור הישרדות החולים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על יתרונות הפניה לטיפול פליאטיבי של חולים עם ממאירות לא-נתיחה בדרכי המרה וכי אין להמתין עד למיצוי טיפול סיסטמי.

ממצאי המחקר תומכים בהמלצה שלא להמתין עם הפניה לטיפול פליאטיבי רק לאחר מיצוי טיפולים סיסטמיים, אלא להפנות את החולים בשלב מוקדם יותר לאחר אבחנה של ממאירות דרכי מרה לא-נתיחה.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן