מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC עולה כי טיפול ב- Finerenone מלווה בסיכון מופחת לתמותה פתאומית בחולים לכל אורך הספקטרום של תחלואה קרדיו-כלייתית-מטבולית, כולל אלו עם מחלת כליות כרונית, סוכרת מסוג 2, או אי-ספיקת לב.
החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקר FINE-HEART ואספו נתונים משלושה מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 במטרה לקבוע אם לטיפול ב- Finerenoneהשפעה על הסיכון לתמותה פתאומית בחולים עם תחלואה קרדיו-כלייתית-מטבולית.
במסגרת המחקר נאספו נתונים אודות 18,991 מבוגרים משני מחקרים שכללו חולים עם מחלת כליות כרונית וסוכרת מסוג 2 ומחקר אחד שכלל חולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור או ירוד מעט. גילאי המשתתפים נעו בין 67.0 עד 69.3 שנים, כאשר 34.2-35.1% מהמשתתפים היו נשים.
החולים חולקו באקראי לקבלת Finerenone או פלסבו פעם ביום, עם מינונים ראשוניים של 10-20 מ”ג והתאמת מינון עד 20-40 מ”ג לפי קצב הפינוי הגלומרולארי ופרוטוקולי המחקר.
התוצא העיקרי היה היארעות תמותה פתאומית לאורך חציון מעקב של 2.9 שנים.
מהנתונים עולה כי תועדו 418 מקרים של תמותה פתאומית (2.2%) וזו הייתה אחראית ל-47% ממקרי תמותה קרדיווסקולארית.
בחולים עם תסמונת תחלואה קרדיו-כלייתית-מטבולית בשלב 4 תועד סיכון גבוה פי 2.7 לתמותה פתאומית, בהשוואה לאלו עם תסמונת בשלב 2 או 3 (p<0.001).
הטיפול ב- Finerenone לווה בסיכון נמוך ב-19% לתמותה פתאומית, בהשוואה לפלסבו (p=0.034), מקביל למניעת מקרה אחד של תמותה פתאומית לכל 216 מטופלים בתרופה לאורך תקופת המחקר.
גורמים מנבאים בלתי-תלויים של תמותה פתאומית כללו גיל מתקדם, היסטוריה של אי-ספיקת לב, פרפור פרוזדורים, אוטם לבבי קודם, יחס אלבומין:קריאטינין גבוה יותר, לחץ דם סיסטולי נמוך יותר ותפקוד כלייתי ירוד (p<0.05 בכל המקרים).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים כי תמותה פתאומית מהווה תורם משמעותי לנטל התמותה בחולים עם תחלואה קרדיו-כלייתית-מטבולית ומרחיבים את העדויות התומכות במתן Finerenone מעבר לתוצאים הלבביים והכלייתיים המסורתיים, עם רמז לחשיבות אפשרית בהפחתת הסיכון להפרעות קצב לב באוכלוסייה זו.
JACC, June 3, 2026









תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!