סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בקשישים עם סוכרת מסוג 1 לעומת סוכרת מסוג 2

מקור: The Lancet Diabetes & Endocrinology

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי סוכרת מסוג 1 מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם לעומת סוכרת מסוג 2 במבוגרים מעל גיל 60 שנים, כאשר באלו מתחת לגיל 50 תועדה מגמה הפוכה. מהנתונים עולה עוד כי משך סוכרת ארוך יותר באלו עם סוכרת מסוג 1 הינו גורם מרכזי לסיכון המוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית באוכלוסייה זו.

החוקרים משבדיה ערכו מחקר עוקבה להשוואת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה בין 38,351 חולים עם סוכרת מסוג 1 (גיל חציוני של 43 שנים, 56.1% גברים) ו-365,675 חולים עם סוכרת מסוג 2 (גיל חציוני של 68 שנים, 58.1% גברים). חולים עם סוכרת מכל סוג הותאמו לביקורות ללא סוכרת מהאוכלוסייה הכללית.

התוצא העיקרי היה משלב של אירועים קרדיווסקולאריים פטאליים או לא-פטאליים, דוגמת אוטם לבבי, אי-ספיקת לב, אירוע מוחי, תמותה קרדיווסקולארית; תוצאים משניים כללו אירועים אלו בנפרד.

בחולים עם סוכרת מסוג 1 תועד סיכון מוגבר לתוצא המשולב העיקרי לעומת אלו עם סוכרת מסוג 2; בהשוואה לביקורות תואמות, הסיכון למחלות לב וכלי דם היה הגבוה ביותר בחולים עם סוכרת מסוג 1, לאחריהן היו אלו עם סוכרת מסוג 2.

בהשוואה לסוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 לוותה בסיכון גבוה יותר לתחלואה קרדיווסקולארית בכללותה, אוטם לבבי ואי-ספיקת לב בחולים מתחת לגיל 50 שנים (יחס סיכון של 1.23, 1.54 ו-1.60, בהתאמה, p<0.05) אך לווה בסיכון מופחת למחלה קרדיווסקולארית, אוטם לבבי, תמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה באלו מעל גיל 60 שנים.

לאחר תקנון למגוון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 לוותה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה לעומת סוכרת מסוג ; עם זאת, לאחר הסרת משך סוכרת מהמודל, סוכרת מסוג 1 לוותה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית, ממצאים המדגישים את חשיבות משך המחלה.

מין נקבה, רמות גבוהות יותר של פעילות גופנית, הכנסה גבוהה יותר והמשך טיפול להפחתת רמות שומנים בדם נקשרו עם סיכון מופחת למרבית התוצאים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות טיפול בזמן בכל גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל עודף-משקל, עישון, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה בסוכרת מכל סוג. הבנה טובה יותר של המהלך הקליני של סוכרת מסוג 1 וסיבוכיה עשוי לסייע בקביעת מדיניות וגישת טיפול מומלצת.

The Lancet Diabetes & Endocrinology, Aug 25. 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן