האם ירידה במשקל עם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת מפרק ירך מעלה סיכון לתמותה?

מקור: American Academy of Orthopedic Surgeons

מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons עולה כי ירידה במשקל בעזרת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת ירך עשויה להפחית את הסיכון לסיבוכים אך תרופות אלו עלולות להוביל לעליה בסיכון לתמותה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנה חשיבות רבה להבנת הקשר בין טיפול בתכשירים ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ובין הסיכון לתחלואה ותמותה בעקבות ניתוח החלפת ירך. לבחינת הנושא הם התבססו על נתונים ממאגר TriNetX וסיווג חולים שעברו ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך בהתאם לקבלת או אי-קבלת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1  ועם ירידה לפני הניתוח במדד מסת גוף מ-43 ק”ג/מ2 ומעלה ל-40 ק”ג/מ2 ומטה בתוך שנה לפני הניתוח, מדד מסת גוף של 43 ק”ג/מ2 ומעלה אך ללא טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 טרם הניתוח, או מדד מסת גוף של עד 40 ק”ג/מ2 וללא טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 טרם הניתוח.

החולים הותאמו ביחס 1:1 לביקורות לפי מאפיינים דמוגרפיים, מחלות רקע כולל סוכרת עם השוואת הסיבוכים שנה אחת לאחר הניתוח.

בחולים קיבלו טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 לפני ניתוח החלפת ירך תועד סיכון מופחת לתסחיף ריאתי, בהשוואה לאלו עם מדד מסת גוף גבוה מ-43 ק”ג/מ2. עם זאת, בחולים שקיבלו טיפול בתרופות אלו תועד סיכון מוגבר לתמותה.

בהשוואה לחולים עם מדד מסת גוף של עד 40 ק”ג/מ2, בחולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת לאספירציה, אך סיכון מוגבר לתמותה.

החוקרים מסבירים כי הממצאים הרימו מעט דגל אדום ומעידים כי ככל הנראה יש מקום לבחון א הנושא במסגרת מחקר אקראי ומבוקר. המחקר הנוכחי הינו מחקר המבוסס על מאגר נתונים ואמנם מסייע בהעלאת השערה אך לאחר שהצביע על עליה אפשרות בסיכון לתמותה עם טיפול זה, יש מקום לבחון לעומק את הנושא במטרה להבין טוב יותר אם מדובר בעליה אמיתית בסיכון לתמותה או שמדובר ברעש רקע שזוהה במחקר הנוכחי.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAOS

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן