האם סויה מקטינה את הסיכון לשברים בעצמות בנשים לאחר גיל המעבר? (Arch Intern Med)

ממחקר חדש שנערך בסין עולה כי צריכת מוצרי סויה מקטינה את הסיכון לשברים בעצמות בקרב נשים מבוגרות, בעיקר בקרב נשים בתחילת המנפאוזה.

ההשערה היא כי Soy Isoflavones מדכאים את תהליך ספיגת העצם ומגבירים את בניית העצם. בעוד שמחקרים שונים הוכיחו כי אסטרוגנים מן הצומח (Phytoestrogens) עוזרים בשמירה על צפיפות המינרלים של העצם, מעולם לא נערך מחקר גדול שבחן את הקשר בין צריכת סויה ובין הסיכון לשברים.

החוקרים ניתחו נתונים שנאספו מ-Shanghai Helath Women’s Health Study וכללו נשים לאחר גיל המעבר, ללא עבר של שברים או טיפול הורמונלי, שמילאו שאלון ולאחר כ-4.5 שנים תושאלו באשר להיארעות שברים.

מבין כ-24,000 נשים נרשמו 1,770 מקרים של שברים. מתוצאות המחקר עולה כי קיים קשר משמעותי בין צריכת סויה גבוהה ובין סיכון נמוך לשברים, גם לאחר תיקנון לגיל, צריכה קולרית, מצב סוציואקונומי, נוטריינטים אחרים וגורמי סיכון לאוסטופורוזיס.

האפקט המגן של סויה היה הכי בולט בקרב נשים במסגרת 10 שנים של מנפאוזה, עבור תת-קבוצה זו נרשם סיכון יחסי לשברים של 0.52 בקרב הנשים שהיו ברבעון העליון של צריכת סויה, בהשוואה לנשים ברבעון התחתון (P<0.001). במקרים בהם עברו מעל 10 שנים ממנפאוזה, עמד הסיכון היחסי על 0.71 כאשר השוו בין הנשים ברביעון העליון לצריכת סויה ובין הנשים ברביעון התחתון (P=0.009).

לסיכום, צריכת סויה עשויה לעזור בעיקר במניעת איבוד עצם הקשור במנפאוזה, אך פחות יעילה בהפיכת תהליך איבוד עצם קיים. עם זאת, החוקרים כותבים כי דרושים מחקרים נוספים בטרם ניתן יהיה להכליל את המסקנות הללו עבור אוכלוסיות אחרות.

Arch Intern Med 2005;165:1890-1895.

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

לאחרונה דנו בנושא צריכת הסויה במסגרת ראין עם ד”ר דורית ניצן- קלוסקי מנהלת אגף המזון והתזונה במשרד הבריאות, לאור המלצות הועדה שהוקמה בנושא צריכת הסויה בישראל.

לצפיה בראיון לחץ כאן.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן