חשיבות ניקור מיימת אבחנתי בשלב מוקדם בחולים מאושפזים עם שחמת כבד ומיימת (Am J Gastroenterol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת  American Journal of Gastroenterologyעולות יתרונות משמעותיים בביצוע ניקור אבחנתי מוקדם בחולים עם שחמת הכבד הפונים לאשפוז עקב מיימת. על פי הממצאים, ביצוע ניקור בתוך 12–24 שעות מהאשפוז מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר ומשך אשפוז קצר יותר, בהשוואה למטופלים שבהם הניקור נדחה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שחמת כבד ומיימת הינם גורמי סיכון משמעותיים לסיבוכים חמורים במהלך אשפוז, בהם זיהומים וקרישיות יתר, ומסיבה זו מומלץ לבצע ניקור אבחנתי כחלק מההערכה הראשונית של מטופלים עם שחמת. עם זאת, אחוז הביצוע של בדיקה זו אינו עקבי בין מרכזים רפואיים, והשלכות דחיית הניקור טרם הובהרו במלואן.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את השפעת תזמון הניקור האבחנתי על תוצאים קליניים.

במסגרת מטה-אנליזה נרחבת נבחנו נתונים מ-7 מחקרים שכללו 78,744 מטופלים שאושפזו עקב מיימת ונדרשו לניקור אבחנתי. החוקרים השוו את התוצאים הקליניים של מטופלים בהם בוצע ניקור מוקדם (בתוך 12–24 שעות מהאשפוז) לעומת מטופלים בהם הניקור בוצע בשלב מאוחר יותר. התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי התמותה במהלך האשפוז, ובנוסף נבדקו משך האשפוז, שכיחות נזק כלייתי חד ושיעורי אשפוז חוזר בתוך 30 יום.

תוצאות המחקר הראו כי ניקור מוקדם מלווה בירידה משמעותית בשיעורי תמותה במהלך האשפוז  (יחס סיכויים של 0.61, p=0.001), קיצור משך אשפוז (ירידה של 4.85 ימים, p<0.001) וכן ירידה בסיכון לנזק כלייתי חד (יחס סיכויים של 0.62,p=-.02) בהשוואה לדחיית מועד ביצוע הניקור האבחנתי, עם שיעורי אשפוז חוזר דומים לאחר 30 ימים (p=0.79).

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי ביצוע ניקור תוך 12 שעות מהאשפוז הניב את התוצאות המובהקות ביותר, עם שיעורי תמותה נמוכים יותר (יחס סיכויים של 0.51, p=0.003) לעומת ביצוע הניקור בתוך 24 שעות מהאשפוז (יחס סיכויים של 0.67, p=0.04). .

החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות בביצוע ניקור אבחנתי מוקדם במטופלים עם שחמת כבד ומיימת, כאשר ביצוע ניקור בתוך 12 שעות עשוי להוביל לתועלת המרבית מבחינת שיעורי התמותה. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים על-מנת לאשר את תוצאות המחקר.

Am J Gastroenterol, Nov 2024

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן