הקשר בין GERD ועליה במשקל בנשים (NEJM)

מחקר חדש מצא כי בנשים, אפילו עליה קלה במשקל מעלה את הסיכון ל-GERD (GastroEsophageal Reflux Disease), ותסמיני ריפלוקס קשורים ב-BMI.

לדברי החוקרים, עודף משקל והשמנת-יתר מעלים את הסיכון ל-GERD. מעולם לא הוכח קשר בין BMI ובין תסמיני GERD באנשים בעלי משקל תקין.

החוקרים העריכו את שכיחות, חומרת ומשך תסמיני GERD במשתתפים שנבחרו באקראי ממחקר האחיות. הם סיווגו את הנשים לפי BMI שנמדד בשנת 1998 ובחנו את הקשר בין BMI ובין תסמיני GERD.

מבין 10,545 הנשים שהשלימו את השאלון (שיעור היענות של 86%), 2310 נשים (22%) דיווחו על תסמיני GERD לפחות אחת לשבוע, 3,419 נשים (55% מאלו שסבלו מתסמינים כלשהם) תיארו את התסמינים בחומרה בינונית. נמצא קשר מנה-תגובה בין עליה ב-BMI ובין תכיפות תסמיני ריפלוקס. בהשוואה לנשים עם BMI בטווח 20-22.4, OR לתכיפות התסמינים עמד על 0.67 (95% CI = 0.48-0.93) עבור BMI קטן מ-20, 1.38 (95% CI = 1.13-1.67) עבור BMI בטווח 22.5-24.9, 2.20 (95% CI = 1.81-2.66) עבור BMI בטווח 25-27.4, 2.43 (95% CI = 1.96-3.01) עבור BMI בטווח 27.5-29.9, 2.92 (95% CI = 2.35-3.62) עבור BMI בטווח 30.0-34.9, ו-2.93 (95% CI = 2.24-3.85) עבור BMI של 35 ומעלה.

בהשוואה לנשים שלא שינו כלל את משקלן, נמצא קשר בין עליה של יותר מ-3.5 ב-BMI, אפילו בנשים עם BMI מקורי תקין, ובין סיכון מוגבר לתסמיני ריפלוקס תכופים (OR=2.80, 95% CI = 1.63-4.82).

BMI קשור בתסמיני GERD הן בנשים בעלות משקל תקין וען בנשים הסובלות מעודף משקל. עליה קלה במשקל בנשים עם משקל תקין, עשויה לגרום להחמרה בתסמיני ריפלוקס.

מגבלות המחקר כוללות חוסר יכולת לקבוע את המנגנון הסיבתי לקשר בין BMI ותסמיני ריפלוקס, עיצוב מחקר חתך, שימוש בשאלונים להגדרת GERD, ומדגם המוגבל לנשים.

לסיכום, מהממצאים עולה כי הסיכון לתסמיני GERD עולה באופן פרוגרסיבי עם עליה ב-BMI, אפילו בנשים עם משקל תקין. דבר זה נראה נכון בכל דרגות החומרה ומשך התסמינים, וכן עבור תסמינים ליליים. ראוי לציין, כי נמצא קשר בין ירידה במשקל ובין ירידה בסיכון לתסמינים.

N Engl J Med. 2006;354:2340-2348

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי סיכון ל־Long COVID  בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

גורמי סיכון ל־Long COVID בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|23/04/2026

מטופלים עם אובאיטיס לא־זיהומית (NIU) מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכי COVID-19 בין היתר בשל מחלות רקע וטיפול אימונוסופרסיבי סיסטמי. עם זאת, לא נבדקו עד כה באופן שיטתי גורמי הסיכון ל־Long COVID באוכלוסייה זו

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|01/12/2025

המאמר מציג את עמדת שתי אגודות רפואיות מובילות שלפיה אין צורך בבדיקת שחפת לפני התחלת טיפול ביולוגי חדשני ממשפחת מעכבי IL-17 ו-IL-23, משום שהראיות כיום מראות שאין סיכון מוגבר להפעלת שחפת רדומה

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן