Drotrecogin Alfa אינו מסייע לחולים עם Sepsis וסיכון נמוך לתמותה (N Engl J Med.)

ממחקר חדש עולה כי Drotrecogin Alfa (DrotAA) אינו מועיל לחולים עם Sepsis ומדד APACHE II (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation) נמוך מ-25.

בנובמבר 2001, FDA אישר את השימוש ב-DrotAA במבוגרים עם Sepsis חמור וסיכון גבוה לתמותה. FDA דרשו מחקר לבחינת יעילות DrotAA במבוגרים עם Sepsis חמור וסיכון נמוך לתמותה.

במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר חולים עם Sepsis חמור וסיכון נמוך לתמותה, שהוגדר לפי מדד APACHEII נמוך מ-25 או אי ספיקה של איבר יחיד. הנבדקים חולקו באקראי לטיפול תוך-ורידי של פלסבו או DrotAA (24 μg/kg of body weight per hour) למשך 96 שעות. המדד שנבחר היה תמותה מסיבה כלשהי, 28 ימים לאחר התחלת האינפוזיה. תמותה בתוך בית החולים נמדדה 90 יום לאחר התחלת האינפוזיה.

ההשתפות במחקר הופסקה בשלב מוקדם מאחר שמחקרי ביניים הראו כי הסיכוי ש-DrotAA יוריד משמעותית את שיעורי התמותה לאחר 28 יום, היה נמוך. מבין 2,640 נבדקים שהשתתפו במחקר, היה מידע זמין אודות 2,613 נבדקים לאחר 28 ימים (1,297 מקבוצת הפלסבו ו-1,316 מקבוצת מטופלי DrotAA).

שיעור התמותה לאחר 28 יום היה דומה בשתי הקבוצות (17% בקבוצת הפלסבו, לעומת 18.5% בקבוצת מטופלי DrotAA, P=0.34). הסיכון היחסי עמד על 1.08 (95% confidence interval [CI], 0.92 – 1.28). גם שיעור התמותה בתוך בית החולים היה דומה בשתי הקבוצות (20.5% ו-20.6%, P=0.98) הסיכון היחסי עמד על 1 (95% CI, 0.86 – 1.16).

דימום רציני הופיע במספר גדול יותר של נבדקים בקבוצת DrotAA, בהשוואה לקבוצת הפלסבו, הן בזמן האינפוזיה (2.4% בקבוצת DrotAA לעומת 1.2% בקבוצת הפלסבו, P=0.02) והן ביום 28 למעקב (3.9% לעומת 2.2%, P=0.01).

מגבלות המחקר כללו בין היתר קושי באבחון וטיפול באלח דם חמור, וריאביליות באינידיקציות לשימוש ב-DrotAA כחלק מהטיפול השגרתי, העדר יכולת להכליל את התוצאות על קבוצות נבדקים אחרים, כולל חולי Sepsis חמור עם סיכון מוגבר לתמותה.

לדברי החוקרים, העדר יתרונות הטיפול ב-DrotAA, ביחד עם העליה בשכיחות סיבוכי דימומים רציניים, מצביעים על כך שאין להשתמש ב-DrotAA בחולים עם אלח דם חמור, המצויים בסיכון נמוך לתמותה (דוגמאת אי ספיקה של איבר אחד או מדד APACHE II נמוך מ-25%).

במאמר מערכת, ד”ר פריליו מניו ג’רסי דן במנגנון הפתוגני העומד בבסיס אלח דם חמור ושוק ספטי ובמחלוקת העמוקה שעלתה בכנס של FDA שדן באישור Activated Protein C לחולי Sepsis חמור. לדבריו, לאור הניסויים הקליניים שבוצעו, נראה כי Activated Protein C הינו בעל היעילות הטובה ביותר בהורדת שיעורי התמותה בחולי Sepsis חמור. מאחר שיתרון הורדת שיעורי התמותה היה מוגבל רק לחולים עם מדד APACHE של 25 ומעלה, התרופה אושרה לשימוש בחולים אלו.

N Engl J Med. 2005;353:1332-1341,

N Engl J Med. 2005;353: 1398-1400

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי סיכון ל־Long COVID  בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

גורמי סיכון ל־Long COVID בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|23/04/2026

מטופלים עם אובאיטיס לא־זיהומית (NIU) מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכי COVID-19 בין היתר בשל מחלות רקע וטיפול אימונוסופרסיבי סיסטמי. עם זאת, לא נבדקו עד כה באופן שיטתי גורמי הסיכון ל־Long COVID באוכלוסייה זו

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|01/12/2025

המאמר מציג את עמדת שתי אגודות רפואיות מובילות שלפיה אין צורך בבדיקת שחפת לפני התחלת טיפול ביולוגי חדשני ממשפחת מעכבי IL-17 ו-IL-23, משום שהראיות כיום מראות שאין סיכון מוגבר להפעלת שחפת רדומה

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן