האגודה למלחמה לסרטן פונה לרמטכ”ל בקריאה לשנות הנוהלים ולמנוע עישון בבסיסי צה”ל

פרופ’ אליעזר רובינזון, יו”ר האגודה למלחמה בסרטן והנשיא היוצא של ארגון הסרטן הבינלאומי, פנה היום במכתב גלוי לרמטכ”ל דן חלוץ בנושא אכיפת החוק להגבלת העישון בבסיסי צה”ל.המסר המרכזי העולה מן המכתב הוא שבזמן השירות שיעור המעשנים גדל, ושההוראות הקיימות כיום בצבא באשר להגבלת עישון אינן חדות ותקיפות מספיק ומאפשרות לבעלי דרגות לכפות במישרין או בעקיפין עישון פסיבי על פיקודיהם.

להלן נוסח המכתב המלא, כפי שנשלח היום לרמטכ”ל, באדיבות האגודה למלחמה בסרטן.

___________________________________________________________

‏יום שלישי 30 אוגוסט 2005

לכבוד

רא”ל דן חלוץ

ראש המטה הכללי

הקריה

תל אביב

שלום רב,

הנדון: מלחמה בעישון בקרב צה”ל

על פי הערכות, מדי שנה מתים בישראל כ-10,000 איש כתוצאה מנזקי עישון, מהם כ-1,500 איש כתוצאה מעישון פסיבי. העישון אחראי ליותר מקרי מוות מאשר אלו שנגרמו ממלחמות, פעולות איבה ותאונות דרכים גם יחד.

על פי הנתונים שפרסם צה”ל ושמוצגים בדו”ח שר הבריאות לשנת 2005, שיעור המעשנים בקרב המתגייסים הוא כ-28% מהבנים וכ-32% מהבנות ואילו שיעור המעשנים בקרב המשתחררים עומד על 45.5% מהבנים ו-37.5% מהבנות, פער המצביע על גידול משמעותי של כ-17.5% בקרב הבנים וכ-5.5% בקרב הבנות, המתחילים לעשן במהלך שירותם הצבאי.

פקודת מטכ”ל מספר 33.0137    מסתמכת על החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים ומפרטת את המקומות בהם נאסר עישון בתחומי בסיסי צה”ל, אולם כוללת מספר סייגים, המונעים את יישומה התקין ומקשים על אכיפת הפקודה. על פי הפקודה, מותר עישון בחדר או משרד אם כל המשתתפים מביעים הסכמתם לעישון באותו חדר. בצבא  קיימת שדרת פיקוד ושוררים יחסי מרות בין חיילים ומפקדים וחיילים, או אף אנשי קבע, חוששים לדרוש ממפקדם או מבעל דרגה גבוהה יותר שלא יעשן בקרבתם וכך למעשה הופכים למעשנים פסיביים בעל כורחם.

אנו פונים אליך, כראש המטה הכללי, בבקשה לפעול לשינוי החוק הקיים כך שימנע את הצורך מחיילים לעמוד במצבים מורכבים מול מפקדם ובכך להגן על חיילי וחיילות צה”ל מפני עישון כפוי. במסגרת צבאית עם כללים ברורים ניתן ביתר קלות לאכוף חוקים ובכך לקחת חלק במאמץ למלחמה בתופעת העישון ובמיוחד מניעת התחלת העישון בקרב חיילי צה”ל.

האגודה למלחמה בסרטן מוכנה להקים צוות משימה, בשיתוף עם הגורמים הרלוונטיים בחיל הרפואה, למציאת דרכים לקידום המלחמה בעישון, סיוע בדרכים לגמילה מעישון ומניעת התחלת העישון בקרב חיילי צה”ל.

בברכה,

פרופ’ אליעזר רובינזון

יו”ר האגודה למלחמה בסרטן

והנשיא היוצא של ארגון הסרטן הבינלאומי ה – UICC

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי סיכון ל־Long COVID  בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

גורמי סיכון ל־Long COVID בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|23/04/2026

מטופלים עם אובאיטיס לא־זיהומית (NIU) מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכי COVID-19 בין היתר בשל מחלות רקע וטיפול אימונוסופרסיבי סיסטמי. עם זאת, לא נבדקו עד כה באופן שיטתי גורמי הסיכון ל־Long COVID באוכלוסייה זו

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|01/12/2025

המאמר מציג את עמדת שתי אגודות רפואיות מובילות שלפיה אין צורך בבדיקת שחפת לפני התחלת טיפול ביולוגי חדשני ממשפחת מעכבי IL-17 ו-IL-23, משום שהראיות כיום מראות שאין סיכון מוגבר להפעלת שחפת רדומה

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן