דיאטה ים תיכונית מפחיתה שכיחות של סינדרום מטבולי (JAMA )

דיאטה ים תיכונית עשוייה להפחית שכיחות של סינדרום מטבולי ומחלות קרדיווסקולריות הקשורות לסינדרום. כך עולה ממחקר המתפרסם כעת ב-JAMA אשר בחן את השפעות הדיאטה הים תיכונית, בהשוואה לדיאטה מאוזנת חליפית בקרב 180 מטופלים עם סינדרום מטבולי.

המחקר כלל 99 גברים ו-81 נשים שכולם אובחנו כבעלי סינדרום מטבולי בהתאם להגדרות של ה-Adult Treatment Panel III .

קבוצת ההתערבות כללה 90 משתתפים שקיבלו הדרכה ותמיכה לתזונה המבוססת על דיאטה ים תיכונית, שכללה צריכה מוגברת של דגנים, פירות, ירקות, אגוזים ושמן זיית. בקבוצת הבקרה שמנתה גם 90 משתתפים ההנחייה הייתה לבצע דיאטה מאוזנת שכללה צריכת פחמימות בשיעור של 50-60% , חלבונים בשיעור של 15%-20% ושומנים מתחת ל-30% מכלל הקלוריות היומיות.

החוקרים עקבו אחר שתי הקבוצות במשך שנתיים ומדדו את צריכת המזונות, מדד תפקוד אנדותלי שחושב לפי רמות לחץ דם, אגרגציה של טסיות דם לפי תגובה ל-אל-ארגינין, רמות ליפידים וסוכר, רגישות לאינסולין, CRP , אינטרלוקינים (IL-6 , IL-7 ו-IL 18 ).

לאחר שנתיים נמצא שבקבוצת הדיאטה הים תיכונית הייתה צריכה עשירה יותר בשומן לא רווי, וסיבים תזונתיים, וכן יחס נמוך יותר של חומצת שומן אומגה 6 לאומגה 3 . צריכת הפירות, ירקות , אגוזים (274 ג’ ליום) דגנים (103 ג’ ליום)  ושמן זיית (8 ג’ ליום) הייתה משמעותית גבוהה יותר מאשר בקבוצת הבקרה.

שיעור הפעילות הגופנית עלה בשתי הקבוצות בכ-60% ללא הבדל סטטיטי ביניהן. משקל הגוף הממוצע פחת בקבוצת ההתערבות ב-4 ק”ג לעומת 1.2 ק”ג בקבוצת הבקרה.

גם ברמת ה- CRP , ה-IL-6 , ה-IL-7 וה-IL18 הייתה ירידה מובהקת גדולה יותר בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הבקרה, וכן גם בתנגודת האינסולין.

תוצאת התפקוד האנדותלי השתפרה בקבוצת ההתערבות ב-1.9 נק’ לעומת 0.2 בלבד בקבוצת הבקרה.

לאחר שנתיים של מעקב ל-40 משתתפים בקבוצת הדיאטה הים תיכונית (מתוך 90) עדיין היו ערכים המעידים על קיומו של סינדרום מטבולי, לעומת 78 משתתפים בקבוצת הבקרה.

החוקרים מסכמים שדיאטה ים תיכונית עשוייה להיות אפקטיבית בהפחתת השכיחות של סינדרום מטבולי, והורדת הסיכון הקרדיווסקולרי בהתאם.

JAMA. 2004;292:1440-1446

הערת המערכת: לנו ולמטופלינו החיים במזרח התיכון ממילא צריך להיות קל ופשוט יותר לאמץ את הדיאטה הים תיכונית כדרך חיים…את תוצאות המחקר הזה חשוב שנציג ונסביר לכל מטופלינו:  בעלי הסינדרום המטבולי, או כאלה שנמצאים בסיכון לפתח אותו…

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן