לויטמין E השפעה מוגבלת על הורדת סיכון לזיהומים בדרכי הנשימה בקרב אוכלוסיה מבוגרת (JAMA )

האם צריכה יומית של ויטמין E עשוייה להפחית זיהומים בדרכי הנשימה בקרב אוכלוסיה מבוגרת ? על שאלה זו ניסה מחקר זה לענות. המסקנות, יש לאמר לא ממש חד משמעיות. נמצאה ירידה מסויימת אך לא משמעותית בזיהומים בדרכי הנשימה, וירידה גדולה יותר בהתקררות.

במחקר השתתפו 617 מטופלים, מהם 451 סיימו את תקופת המעקב. כל המטופלים קיבלו 200 יח’ בינ”ל של ויטמין E או פלצבו, ובנוסף טבלית מולטיויטמין המכילה מחצית מהכמות המומלצת היומית של מינרלים וויטמינים.

התוצאות העיקריות שנמדדו מבין מסיימי המחקר כללו אירועי זיהום בדרכי הנשימה, מס’ מטופלים שחלו, מס’ ימי מחלה עם זיהום בדרכי הנשימה ומרשמי אנטיביוטיקה חדשים.

המימצאים הראו שלויטמין E לא היה כל השפעה על אירועי זיהומים בדרכי הנשימה (עליונות ותחתונות), וימי מחלה.

עם זאת בקבוצת המטופלים שקיבלה ויטמין E היו פחות משתתפים שחלו בזיהום (60% בהשוואה ל-68%, סיכון יחסי של 0.88 , מובהק סטטיטסי).

כך גם לגבי זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (סיכון יחסי של 0.84 ).

כאשר נבדקו מס’ ההתקררויות נמצא שויטמין E הפחית את מס’ האירועים והסיכון היחסי היה 0.83 עם מובהקות גבולית של p=0.06  לכל המשתתפים, ולגבי אלו שסיימו את המחקר אף סיכון יחסי של 0.8 עם מובהקות סטטיסטית.  כך גם לגבי מס’ המשתתפים שחלו בהתקררות.

לא הייתה השפעה לויטמין E על שימוש באנטיביוטיקה.

החוקרים מסכמים שהשפעת צריכת ויטמין E במינון של 200 יח’ בינ”ל ליום היא בעלת השפעה לא משמעותית על הפחתת זיהומים בדרכי הנשימה. עם זאת נמצא אפקט הגנתי משמעותי לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות ובעיקר בהתקררויות.

JAMA. 2004;292:828-836

לדיווח ב-druginfo

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן