פרופ’ גרוסמן יו”ר החברה ליתר לחץ דם בישראל: להפחתת מקרי סוכרת בקבוצת הדיובן במחקר ה-VALUE חשיבות רבה

להלן הודעה עדכנית שהועברה אלינו ע”י חברת נוברטיס, בהתייחס לממצאי מחקר ה-VALUE:

נוברטיס פרסמה בוועידת האיגוד האירופאי ליתר לחץ דם, ובו זמנית הוצג גם מאמר במהדורה המקוונת של כתב העת היוקרתי Lancet, את תוצאות הניסוי VALUE (ראשי תיבות של הערכת השימוש לטווח ארוך בתרופה Valsartan לטיפול בלחץ דם גבוה), ניסוי שנערך ב-934 מרפאות ובתי חולים ב-31 ארצות, כולל בישראל (283 חולים). השתתפו בניסוי 15,245 נבדקים הסובלים מלחץ דם גבוה ונתונים בסיכון גבוה לסיבוכים ממחלות לב בשל סכרת, עישון, שומנים בדם או בשל מחלות קיימות, כגון היסטוריה של מחלת לב, שבץ, וכו’. הניסוי בדק את יעילות הטיפול המבוסס על דיובן (ולסרטן) לעומת טיפול המבוסס על נורבסק (אמלודיפין), במניעת מוות ומחלות לב בחולים אלה.

תוצאות הניסוי הצביעו על יעילות דיובן במניעת התפתחות מקרים חדשים של סכרת בקרב חולי לחץ דם גבוה עם סיכון גבוה למחלות לב.

לא היה הבדל משמעותי בשיעור מקרי התמותה והתחלואה הלבבית במשולב בין שתי קבוצות הטיפול (דיובן ואמלודיפין), אבל היתה הפחתה משמעותית של 23% במקרים חדשים של סכרת בקרב קבוצת הדיובן לעומת קבוצת האמלודיפין.

ממצא זה הינו בר חשיבות לדברי פרופ אהוד גרוסמן, יו”ר האיגוד הישראלי ליתר לחץ דם ומנהל מחלקה פנימית בב”יח שיבא תל השומר, שהיה אחד החוקרים בארץ, מאחר והופעת סכרת אצל חולה יתר לחץ דם מעלה בצורה משמעותית את הסיכון שלו לפתח סיבוכים בלב, מח, כליות וכלי דם בטווח הארוך.

הניסוי מצביע על הצורך בהורדה אגרסיבית ומהירה של לחץ דם גבוה בקבוצת חולים זו, וכן על העובדה כי רוב הסובלים מיתר לחץ דם נזקקים לשילוב של תרופות כדי להגיע לערכים המומלצים (פחות מ-140/90 מ”מ כספית) , ולקבל הגנה מקסימלית.

פחות מטופלים בקבוצת הדיובן הפסיקו את הטיפול בשל תופעות לוואי מאשר בקבוצת האמלודיפין. 33% ממטופלי אמלודיפין פתחו את תופעת הלוואי השכיחה ביותר של התרופה: נפיחות בקרסוליים, פי שניים ממטופלי הדיובן.

מאפייני מחקר ה- VALUE:

המשתתפים בניסוי היו גברים ונשים מגיל 50 ומעלה אשר סבלו מלחץ דם גבוה וגורמי סיכון נוספים למחלת לב. הרוב המכריע של המשתתפים כבר טופלו קודם לכן בתרופות להורדת לחץ דם.

לחץ דם גבוה- התופעה בארץ ובעולם:

לחץ דם גבוה נחשב בעולם כמשבר בבריאות הציבור, הפוגע במיליארד אנשים בכל העולם, או שישית מאוכלוסיית העולם. למרות קיום טיפולים יעילים, כ-70% מהסובלים מלחץ דם גבוה לא מטופלים כיאות. לחץ דם גבוה בלתי מאוזן גורם לבעיות בריאותיות המהוות סכנת חיים, כגון התקפי לב, דום לב וכו’.

פרופ’ אהוד גרוסמן מעריך כי בארץ סובלים כמיליון איש מהתופעה, כאשר רק כמחציתם מטופלים, ורק מחצית מהללו מאוזנים מבחינת ערכי לחץ הדם, כלומר 250,000 איש מכלל המיליון הסובלים מיתר לחץ דם נמצאים ברמות המטרה.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן