תרסיס אינסולין פומי עשוי להפחית את הסיכון לדליריום לאחר-ניתוח

מקור: Am J Geriatric Psychiatry

במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Geriatric Psychiatry מדווחים חוקרים ממצרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מתן אינסולין תוך-אפי, אשר אינו מאושר ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי, לווה בירידה של 61% בהיארעות דליריום לאחר-ניתוח ובירידה של 41% בהיארעות ליקוי קוגניטיבי לאחר-ניתוח, בהשוואה לפלסבו, במבוגרים לאחר התערבות ניתוחית. הטיפול לווה גם בירידה משמעותית בסמני דלקת במערכת העצבים.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה שבעה מחקרים אקראיים ומבוקרים עם למעלה מ-700 מבוגרים שעברו פרוצדורה ניתוחית בסין בשנת 2024. ניתוח הנתונים כלל השוואה בין חולים שקיבלו טיפול תוך-פומי באינסולין סביב הניתוח במינון של 20-40 יחידות בינלאומיות אל מול אלו שקיבלו מי מלח כפלסבו.

התוצאים שנבחנו כללו את השינויים בהיארעות דליריום לאחר-ניתוח ואת שיעורי ליקוי קוגניטיבי לאחר-ניתוח, כמו גם שינויים בסמנים דלקתיים.

מהנתונים עולה כי מתן אינסולין תוך-אפי לווה בירידה משמעותית בהיארעות דליריום לאחר-ניתוח (יחס סיכון של 0.39, p<0.001) ובליקוי קוגניטיבי לאחר-ניתוח (סיכון יחסי של 0.51, p=0.02) לעומת פלסבו.

בהשוואה לפלסבו, מתן אינסולין תוך-אפי לווה בריכוזי IL-6 נמוכים יותר משמעותית בתום הניתוח (הבדל ממוצע של 3.9-, p<0.001), ביום 1 (הבדל ממוצע של 3.6-, p<0.001) וביום 3 (הבדל ממוצע של 2.5-, p<0.001), אך לא ביום 5 לאחר הניתוח.

רמות TNF-Alpha היו נמוכות יותר משמעותית בזרוע טיפול באינסולין תוך-אפי בתום המחקר (הבדל ממוצע של 3.8-, p<0.001), ביום 3 (הבדל ממוצע של 2.8-, p<0.001) וביום 5 (הבדל ממוצע של 1.2-, p=0.03).

לא תועדו אירועי היפוגליקמיה או אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתן אינסולין תוך-אפי מהווה גישה מבטיחה לטיפול במטרה למנוע הפרעות נוירו-קוגניטיבית סביב התערבויות ניתוחית דרך השפעות נוגדות-דלקת ומנגנוני הגנה על מערכת העצבים.  הם קוראים להשלים מחקרים נוספים וגדולים יותר במטרה להבין טוב יותר את יעילות הטיפול.

Am J Geriatric Psychiatry, Jan 7, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן