לשברי ירך השפעה משמעותית על המצב הפסיכו-סוציאלי (Age Ageing)

שבר ירך הוא אירוע משנה חיים ומתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Age Ageing עולה כי בחולים רבים לאחר שבר ירך תועדה מצוקה פסיכו-סוציאלית משמעותית וממושכת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שבר ירך הינו סיבוך רפואי נפוץ בקשישים ומלווה בפרוגנוזה שלילית. כעת הם השלימו סקירה שיטתית במטרה לסכם באופן איכותי את העדויות באשר להשפעה הפסיכו-סוציאלית של שבר ירך על חולים לאחר פציעות אלו.

לאחר חיפוש בחמישה מאגרי נתונים לזיהוי מחקרים איכותיים אודות ההשפעה הפסיכו-סוציאלית של שבר ירך, בתוספת לחיפוש ברשימת המקורות, החוקרים סיכמו את הממצאים תוך התייחסת לאיכות המתודולוגית, רלבנטיות והולמות.

הסקירה כללה 57 מחקרים בהם לקחו חלק 919 חולים (גיל חציוני של מעל 70 שנים בכל המחקרים, למעט שלושה מחקרים), 130 מטפלים ו-297 רופאים. איסוף נתונים כלל מידע בתקופה הבתר-ניתוחית ועד למעלה משנה לאחר השבר

שבר ירך הינו אירוע משנה חיים שהתאפיין בתחושה של אובדן, תחושות שליליות ממושכת ופחד מפני העתיד, החמרת תחושות שליליות מול בני משפחה, חברים ורופאים. בחלק מהחולים לאחר שבר ירך תועדה עם הזמן קבלה של המציאות החדשה של חוסר יכולת לבצע את הדברים שניתן היה לעשות בעבר. מניתוח הממצאים עלה כי ישנה דרגת ודאות מתונה-עד-בינונית בממצאים אלו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על ההשפעה המשמעותית של שבר ירך על המצב הפסיכו-סוציאלי במבוגרים ותומכים בהשלמת הערכה וטיפול במצוקה פסיכו-סוציאלית במהלך השיקום בתקווה לשפר את התוצאות באוכלוסיית חולים זו.

Age Ageing, Sep 1, 2024

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן