האם טיפול בסטטינים עשוי להגן מפני התפתחות סטריקטורות בחולי קרוהן?

מקור: J Crohn’s Colitis

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Crohn’s & Colitis מדווחים חוקרים מארצות הברית על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול בסטטינים ובין שיעורים נמוכים יותר של התפתחות סטריקטורות בחולים עם מחלת קרוהן.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סטריקטורות של המעי פוגעות בלמעלה ממחצית מהחולים עם מחלת קרוהן ומלוות בתחלואה משמעותית. לסטטינים השפעה נוגדת-דלקת ואנטי-פיברוטית ותרופות אלו עשויות להביא לשיפור התוצאות בחולים עם מחלת קרוהן, אם כי אין עדויות רבות בנושא. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון אם טיפול בסטטינים מלווה בסיכון מופחת להתפתחות סטריקטורות חדשות בחולי קרוהן.

במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי ערכו החוקרים השוואה בחולי קרוהן תחת טיפול בסטטינים לעומת חולים שלא קיבלו טיפול בסטטינים. הם התבססו על רשומות רפואיות ממאגר EVERSANA US ותיקפו את הממצאים באופן בלתי-תלוי במאגר נתונים שני, Merative MarketScan. החוקרים בחנו את המאפיינים הדמוגרפיים, מחלות רקע, בדיקות מעבדה ותרופות לטיפול במחלת קרוהן.

התוצא העיקרי היה התפתחות סטריקטורה חדשה, אשר כלל משלב של מפגש רפואי עם אבחנה של סטריקטורה או תיעוד פרוצדורה הקשורה בסטריקטורה.

מדגם EVERSANA כלל 1,210 מטופלים בסטטינים ו-25,000 חולים ללא טיפול בסטטינים.

לאורך מעקב ממוצע של 3.8 שנים, בקרב מטופלים בסטטינים תועדה ירידה של 28% בסיכון להופעה חדשה של סטריקטורה, בהשוואה לחולים תואמים שלא קיבלו את הטיפול להפחתת רמות שומנים בדם (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.53-0.99).

במדגם Merative MarketScan נכללו 9,577 מטופלים בסטטינים ו-56,918 חולים שלא קיבלו טיפול בסטטינים. לאורך מעקב ממוצע של 3.6 שנים, טיפול בסטטינים לווה בירידה של 29% בסיכון להופעה חדשה של סטריקטורה (יחס סיכון של 0.71, רווח בר-סמך 95% של 0.66-0.77).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על קשר בלתי-תלוי בין טיפול בסטטינים ובין התקדמות מופחתת להתפתחות סטריקטורות בחולים עם מחלת קרוהן.

J Crohns Colitis, Mar 10, 2026

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן