תזונה ים תיכונית עשויה להפחית תמותה במבוגרים (BMJ)

תזונה ים תיכונית מפחיתה תמותה במבוגרים, על פי תוצאות מחקר פרוספקטיבי גדול בגיליון און ליין ב-8 באפריל של BMJ.

דיאטה ים תיכונית שימשה במחקרים רבים כיוון שמספר ממרכיביה היו קשורים למחלות כרוניות נפוצות, הוכחות אקולוגיות מציעות כי דיאטה כזו עשויה להועיל לבריאות, ולשפר פרוגנוזה של חולים עם מחלת לב כלילית, כותבת ד”ר אנטוניה טריכופולו ושותפיה. דיאטה זו מאופיינת בצריכה גבוהה של ירקות,פירות ודגנים; צריכה בינונית עד גבוהה של דגים; צריכה נמוכה של שומנים רווים אך גבוהה של שומנים בלתי רוויים, במיוחד שמן זית; צריכה נמוכה יחסית של מוצרי חלב, בעיקר גבינה ויוגורט; צריכה נמוכה של בשר; וצריכה מתונה של אתנול, בעיקר כיין.

צריכת חומצות חד בלתי רוויות משמן זית היא מינימלית באוכלוסיות שלא מאזור הים התיכון, התאימו החוקרים את דיאטה לצריכה של חומצות חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות במקום חד בלתי רוויות בלבד.

המחקר כלל 74,607 גברים ונשים מדנמרק, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, הולנד, ספרד, שוודיה, ואנגליה. הנבדקים היו בגיל 60 ומעלה, ללא מחלת לב כלילית, שבץ, או סרטן, ועם מידע מלא לגבי הדיאטה.

התוצאות הראשונות היו מידת הדבקות לדיאטה מבוסס על פי מדד של 10 נקודות ומוות מכל סיבה בזמן האנליזה באמצעות רגרסיית קוקס.

מדד גבוה לדיאטה היה קשור לפחות תמותה כללית, עם ירידה מובהקת סטטסיטית של 8% (95% רווח בר סמך, 3%-12%). למרות שהקשר היה חזק יותר ביוון וספרד, לא היתה הטרוגניות משמעותית בקרב המדינות בקשר בין בניקוד לתמותה הכללית. כאשר החשיפה לדיאטה הותאמה במדינות השונות, תמותה הופחתה ב-7% (1%-12%).

דיאטה ים תיכונית, אשר שונתה כך שתתאים בכל רחבי אירופה, היתה קשורה לעלייה בשרידות בקרב מבוגרים. כיוון שהמחקר הוא תצפיתי, קיימת אפשרות לסתירות בשל גורמי מדידה תת אופטימלים.

BMJ. Posted online April 8, 2005.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

מקור: pubmed
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|26/02/2026

בידוד חברתי שכיח בגיל המבוגר ונקשר באופן עקבי לשבריריות, לירידה תפקודית, לפגיעה קוגניטיבית ולתמותה מוגברת

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן