אוסטאונקרוזיס בלסת קשורה לביפוספנטים בכמה חולי סרטן

Novartis AG קיבלה 875 דיווחים על בעיות בלסת בחולי סרטן שטופלו בשני ביפוספנטים, אך לא ברור אם התרופות אחראיות לכך.

ה-FDA מסר כי קיים סימן מתקבל על הדעת כי המקרים קשורים לתרופות, זומרה וארדיה (pamidronate disodium). ה-FDA קרא למחקר נוסף לצורך קביעה מי עלול לפתח את הבעיה ואם ניתן לנקוט צעדים להקטין את הסיכון.

זומרה וארדיה משמשים לטיפול במיאלומה ובגרורות עצם מגידולים מוצקים.

Novartis הוסיפה אזהרה לתוויות שתי התרופות בשנה שעברה להזהיר את הרופאים לגבי דיווחי אוסטאונקרוזיס בלסת, או ONJ. חומרת המצב משתנה אך יכולה להוביל לדיסאינטגרציה של הלסת.

לא ברור מה גורם למצב במספר קטן של חולי סרטן. יש צורך במחקר נוסף, אומרת ד”ר יאנג מחברת נוברטיס.

יותר ממליון חולים טופלו בזומרה מאז יציאתה לשוק ב-2001. ארדיה היא תרופה גנרית, ונוברטיס לא מקדמת את גירסת הברנד הזו.

תרופות אלו הראו ירידה משמעותית בכאב עצם, כשהסיכון ל-ONJ הינו מינורי ,אומר ד”ר ברנסון, יועץ לחברת נוברטיס.

ה-FDA לא מסר המלצות רשמיות לפעולה, אך כמה מאנשיו אמרו כי על נוברטיס לעשות יותר בכדי להזהיר רופאי שיניים, מטופלים ואחרים נושא זה. החברה מסרה כי שלחה מכתבים על המקרים לרופאים בשנה שעברה ויצרה קשר עם קבוצות טיפול והדפיסה עלונים.

קרול פאמר מה-FDA אמרה כי ONJ היא נדירה אך הסוכנות קיבלה מספר עולה בקביעות של דיווחים על המצב בחולים שטופלו בזומרה או ארדיה. ב-FDA מאמינים כי מקרים אלו מייצגים סימן בטיחות משמעותי לתרופות אלו.

פליס אוריין, מנתחת פה, אמרה כי היא ראתה מספר עולה של מקרי ONJ במרפאה לאחרונה, וכמה מהם היו חמורים. בעיות אלו אינן מינורית או לא משמעותיות. ה-FDA ונוברטיס לא עשו מספיק בכדי ליידע אנשים לגבי סיכון ספציפי זה.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

מקור: pubmed
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|26/02/2026

בידוד חברתי שכיח בגיל המבוגר ונקשר באופן עקבי לשבריריות, לירידה תפקודית, לפגיעה קוגניטיבית ולתמותה מוגברת

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן