לויטמין E השפעה מוגבלת על הורדת סיכון לזיהומים בדרכי הנשימה בקרב אוכלוסיה מבוגרת (JAMA )

האם צריכה יומית של ויטמין E עשוייה להפחית זיהומים בדרכי הנשימה בקרב אוכלוסיה מבוגרת ? על שאלה זו ניסה מחקר זה לענות. המסקנות, יש לאמר לא ממש חד משמעיות. נמצאה ירידה מסויימת אך לא משמעותית בזיהומים בדרכי הנשימה, וירידה גדולה יותר בהתקררות.

במחקר השתתפו 617 מטופלים, מהם 451 סיימו את תקופת המעקב. כל המטופלים קיבלו 200 יח’ בינ”ל של ויטמין E או פלצבו, ובנוסף טבלית מולטיויטמין המכילה מחצית מהכמות המומלצת היומית של מינרלים וויטמינים.

התוצאות העיקריות שנמדדו מבין מסיימי המחקר כללו אירועי זיהום בדרכי הנשימה, מס’ מטופלים שחלו, מס’ ימי מחלה עם זיהום בדרכי הנשימה ומרשמי אנטיביוטיקה חדשים.

המימצאים הראו שלויטמין E לא היה כל השפעה על אירועי זיהומים בדרכי הנשימה (עליונות ותחתונות), וימי מחלה.

עם זאת בקבוצת המטופלים שקיבלה ויטמין E היו פחות משתתפים שחלו בזיהום (60% בהשוואה ל-68%, סיכון יחסי של 0.88 , מובהק סטטיטסי).

כך גם לגבי זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (סיכון יחסי של 0.84 ).

כאשר נבדקו מס’ ההתקררויות נמצא שויטמין E הפחית את מס’ האירועים והסיכון היחסי היה 0.83 עם מובהקות גבולית של p=0.06  לכל המשתתפים, ולגבי אלו שסיימו את המחקר אף סיכון יחסי של 0.8 עם מובהקות סטטיסטית.  כך גם לגבי מס’ המשתתפים שחלו בהתקררות.

לא הייתה השפעה לויטמין E על שימוש באנטיביוטיקה.

החוקרים מסכמים שהשפעת צריכת ויטמין E במינון של 200 יח’ בינ”ל ליום היא בעלת השפעה לא משמעותית על הפחתת זיהומים בדרכי הנשימה. עם זאת נמצא אפקט הגנתי משמעותי לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות ובעיקר בהתקררויות.

JAMA. 2004;292:828-836

לדיווח ב-druginfo

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

מקור: pubmed
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|26/02/2026

בידוד חברתי שכיח בגיל המבוגר ונקשר באופן עקבי לשבריריות, לירידה תפקודית, לפגיעה קוגניטיבית ולתמותה מוגברת

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן