מחלת צליאק חבויה קיימת בכ- 3% מהסובלים מאנמיה של חוסר ברזל (South Med J)

על-פי תוצאותיו של מחקר פרוספקטיבי חדש, נראה כי מחלת צליאק קיימת  בכ- 3% מהחולים עם אנמיה של חוסר ברזל.

בין שנת 1998 ושנת 2000, כל החולים שפנו למרכז הרפואי של אוניברסיטת מיאמי עם אנמיה של חוסר ברזל, כולל חולים עם בדיקה חיובית לדם סמוי בצואה, עברו בדיקת אנדוסקופיה של הושט, הקיבה והתריסריון עם ביופסיות מהמעי הדק, וקולונוסקופיה.

אנמיה של חוסר ברזל הוגדרה כרמת פריטין בסרום הנמוכה מ- 25 נ”ג למ”ל והמוגלובין נמוך מ- 12 גרם לד”ל בנשים ונמוך מ- 14 גרם לד”ל בגברים. חולים עם ביופסיה חיובית של המעי הדק עברו בדיקה של אימונוגלובולינים מסוג A אנטי-אנדומיזיאליים (antiendomysial) לאבחון של צליאק.

105 חולים עמדו בקריטריונים להכללה במחקר, 57 גברים (גיל ממוצע של 51.6 שנים) ו- 48 נשים (גיל ממוצע 54.1 שנים). 36 מהחולים היו שחורים, 22 לבנים, 38 ממוצא היספני ו- 9 ממוצא מעורב או לא ידוע. דם סמוי בצואה הופיע ב- 40.9% מהחולים.

ממצאים אנדוסקופים כללו גסטריטיס (22.8%), כיב קיבה (9.5%), דאודוניטיס (8.5%), אסופגיטיס (7.6%), כיב Barrett’s (2.8%), כיב תריסריון (2.8%) ופוליפ בקיבה (2.8%). מחלת צליאק אובחנה ב- 2.8% מהחולים.

ממצאי הקולונוסקופיה כללו פוליפים, דיברטיקולום וטחורים. ב- 32.3% הופיעו מספר ממצאים וב- 28.5% לא נתגלו ממצאים כלל.

מחלת צליאק חבויה אובחנה ב- 2.8% מהחולים שסבלו מאנמיה של חוסר ברזל. כיוון שהמחלה ניתנת לטיפול יש לשקול ביצוע של בדיקת סקר למחלה בחולים עם אנמיה של חוסר ברזל ללא סיבה ידועה, עם וללא בדיקה חיובית של דם סמוי בצואה, כותבים החוקרים.

South Med J. 2004;97:30-34.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

המיקרוביום החברתי בגיל המבוגר

מקור: pubmed
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|26/02/2026

בידוד חברתי שכיח בגיל המבוגר ונקשר באופן עקבי לשבריריות, לירידה תפקודית, לפגיעה קוגניטיבית ולתמותה מוגברת

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

טראומה עינית; גורם עולמי נזנח לעיוורון ולנכות הניתנים למניעה

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/02/2026

טראומה עינית היא גורם משמעותי לעיוורון חד־עיני ולנכות ארוכת־טווח ברחבי העולם, במיוחד במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. אפילו שמרבית הפגיעות העיניות ניתנות למניעה, הנטל האישי, החברתי והכלכלי הנלווה אליהן נותר גבוה ומוזנח ביחס למחלות עיניים אחרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן