עורכי כתבי העת הרפואיים מחייבים רישום מוקדם של מחקרים (JAMA)

הועדה הבינלאומית של עורכי כתבי-עת רפואיים (ICMJE) פירסמה לאחרונה נייר עמדה, שבא להציג את המדיניות המשותפת של עורכי כתבי העת הרפואיים המובילים, באשר להצגת מחקרים בעיתונים אלה, בקשר לרישום ודיווח מוקדם של קיום המחקר, במאגר מידע נגיש. הנייר פורסם בו זמנית גם ב- NEJM וגם ב-JAMA , במהדורה מקוונת מיוחדת.

לפי נייר העמדה, מחקר יוכל להתפרסם אך ורק אם נעשה רישום שלו, לפני שהמטופל הראשון גויס למחקר. מדיניות זו תקפה לגבי מחקרים שהתחילו לגייס נבדקים, אחרי ה- 1 ביולי 2005. מכיוון שמחקרים רבים שמתקיימים כעת, לא נרשמו בתחילת המחקר, הם יישקלו לפרסום במידה וירשמו לפני ה- 13 בספטמבר 2005.

מטרת רישום המחקרים, היא יצירת מאגר מידע מקיף ונגיש של מחקרים קליניים. לפי העורכים, מאגר שכזה יהווה דרך נאותה להודות לאלפי המשתתפים, שסיכנו את עצמם בכך שהשתתפו במחקרים הקליניים. מגיע לאותם משתתפים לדעת, כי הידע שהושג בעזרת האלטרואיזם שלהם, הוא חלק ממאגר ידע ציבורי וכי ההחלטות שנלקחות לגבי הטיפול בהם, מסתמכות על ידע שהושג מכל המחקרים שנערכו, ולא רק ממחקרים שמחבריהם ועורכי כתבי העת, החליטו לפרסמם.

העורכים כותבים, כי הם לא לבד בדרישה לרישום המחקרים. אירגון הבריאות העולמי (WHO) דן ביצירה של סטנדרד מחייב אחד לחשיפה של פרטים אודות מחקרים וממשלות רבות מסביב לעולם, ביניהן ממשלת ארה”ב, התחילו לחוקק חוקים, שמחייבים את מחברי המחקרים לחשוף מידע מהמחקרים.

לפי העורכים, כתבי-עת רבים אימצו את המדיניות של דרישה של רישום מוקדם של המחקרים. נייר העמדה שפורסם, נועד כדי ליצור אחדות בדרישות לרישום המחקרים, ובכדי לענות על שאלות שונות לגבי יוזמת ה- ICMJE.

JAMA.2005;293

לידיעה המלאה

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן