חשיבות ביקורי מעקב אצל קרדיולוגים בחולים עם אבחנה של אי-ספיקת לב

מקור: Eur Heart J

מתוצאות מחקר עוקבה נרחב עולה כי כ-40% מהחולים שאבחנו עם אי-ספיקת לב לא המשיכו לביקורי מעקב אצל קרדיולוגים, זאת ללא קשר לחומרת המחלה בעת האבחנה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת European Hearth Journal ושתוצאותיו פורסמו במקביל במהלך כנס מטעם ה-Heart Failure Association of the European Society of Cardiology. ביקור מעקב יחיד אצל קרדיולוג עשוי להפחית את הסיכון לתמותה מכל-סיבה בתוך שנה אחת ב-6-9% וביקורים נוספים הדגימו תועלת גדולה יותר עם עליה בחומרת מחלת הלב.

מחקר העוקבה הארצי כלל 655,919 חולים מצרפת (גיל חציוני של 80 שנים, 48% נשים) שאובחנו או אושפזו עם אי-ספיקת לב בין תחילת ינואר בשנת 2015 ועד סוף דצמבר בשנת 2019, אשר עדיין שרדו בתחילת שנת 2020.

החוקרים סיווגו את החולים לארבע קבוצות: אלו שאושפזו עם אי-ספיקת לב בשנה החולפת, אלו שאושפזו עם אי-ספיקת לב למעלה משנה ועד חמש שנים קודם לכן, חולים שלא אושפזו אך קיבלו טיפול במשתני לולאה, או חולים שלא אושפזו ולא קיבלו משתני לולאה.

הסיכון לאחר שנה אחת לתמותה מכל-סיבה נע בין 8% בחולים ללא אשפוז או טיפול במשתני לולאה ועד 25% באלו שאושפזו בשל אי-ספיקת לב במהלך השנה החולפת. הסיכון לתמותה עלה באופן פרוגרסיבי לאורך הקבוצות, עם יחס סיכון מתוקן של 1.61 באלו שטופלו במשתני לולאה, 1.83 באלו שטופלו במשתני לולאה ואושפזו למעלה משנה קודם לכן, ועל 2.32 באלו שאושפזו פחות משנה קודם לכן.

ביקור מעקב יחיד אצל קרדיולוג לווה בירידה אבסולוטית של 6-9% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בתוך שנה אחת בכל הקבוצות.

גישת המעקב האופטימאלית השתנתה לפי קבוצת הסיכון: ביקור שנתי אחד באלו בסיכון נמוך, שניים עד שלושה ביקורים בחולים בדרגת סיכון בינונית וארבעה ביקורים בחולים בדרגת סיכון גבוהה שאושפזו לאחרונה עם אי-ספיקת לב.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות אבחנה של אי-ספיקת לב, 40% מהחולים לא פונים לקרדיולוג כל שנה, ללא תלות בחומרת המחלה הלבבית. ריבוד פשוט של המטופלים על-בסיס היסטוריית האשפוזים וטיפול משתנים עשוי לנבא את התוצאות בצורה טובה.

Eur Heart J, June 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

הערך של קריטריוני EEG ממאירים ספורים לעומת מרובים להפחתת חוסר הוודאות הפרוגנוסטי במטופלים השרויים בתרדמת לאחר דום לב

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|13/05/2026

מחקר זה נועד לבחון אם נוכחות של כמה קריטריונים ממאירים במקביל משפרת את הדיוק בניבוי תוצאות נוירולוגיות גרועות ומפחיתה את חוסר הוודאות

אפיבקסבן והסיכון לשבץ חוזר בהפרעה בפעילות חדר שמאל; ניתוח משני של ניסוי ARCADIA Trial

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/02/2026

יש אי־וודאות משמעותית לגבי הקשר בין אי־ספיקת חדר שמאל (Left Ventricular Dysfunction, LVD) לבין הסיכון לשבץ חוזר, וכן לגבי סוג הטיפול האנטיתרומבוטי האופטימלי למניעת שבץ חוזר בקבוצת חולים זו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן