האם יש הבדלים בסיבוכים בעקבות טיפול תוך-ורידי ב-Tenecteplase לעומת Alteplase בחולים עם אירוע מוחי איסכמי חד? (Stroke)

במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית חדשה, מהן עולה כי הסיכון לסיבוכים דומה פחות או יותר בעקבות טיפול תוך-ורידי ב-Tenecteplase או Alteplase כנגד אירוע מוחי איסכמי חד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סקירות שיטתיות קודמות השוו את היעילות של טיפול תוך-ורידי ב- Tenecteplase () ו-Alteplase בחולים עם אירוע מוחי איסכמי חד, כאשר הסיבוכים של הטיפולים הוגדרו כתוצאים משניים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע אם הסיכון לסיבוכי הטיפול שונה בין חולים שטופלו באחד התכשירים.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית שכללה מחקרים התערבותיים ומחקרים תצפיתיים רטרוספקטיביים ופרוספקטיביים שכלו מבוגרים שקיבלו טיפול תוך-ורידי ב- Tenecteplaseבשל אירוע מוחי איסכמי חד. הם ערכו חיפוש במאגריMEDLINE, Embase, Cochrane Library, Web of Science, אשר פורסמו עד 3 ביוני 2022.

התוצא העיקרי היה דימום תוך-גולגולתי תסמיני, כאשר תוצאים משניים כללו כל דימום תוך-גולגולתי, אנגיואדמה, דימום ממערכת העיכול, דימום חוץ-גולגולתי אחר ותמותה.

הסקירה כללה 26 מחקרים עם 7,913 משתתפים, מהם 16 מחקרים שכללו השוואה מול Alteplase ו-10 מחקרים לא-השוואתיים. הסיכון היחסי לדימום תוך-גולגולתי תסמיני בחולים שטופלו ב- Tenecteplase לעומת Alteplase ב-16 המחקרים ההשוואתיים עמד על 0.89 (רווח בר-סמך 95% של 0.65-1.23).

בקרב חולים שטופלו במינון נמוך (פחות מ-0.2 מ”ג/ק”ג), בינוני (0.2-0.39 מ”ג/ק”ג) וגבוה (0.4 מ”ג/ק”ג ומעלה) של Tenecteplase, הסיכון היחסי לדימום תוך-גולגולתי עמד על 0.78 (רווח בר-סמך 95% של 0.22-2.82), 0.77 (רווח בר-סמך 95% של 0.53-1.14) ו-2.31 (רווח בר-סמך 95% של 0.69-7.75), בהתאמה.

הסיכון לדימום תוך-גולגולתי תסמיני בקרב מטופלים ב- Tenecteplase עמד על 0.99% (רווח בר-סמך 95% של 0-3.49%), 1.69% (רווח בר-סמך 95% של 1.14-2.32%) ו-4.19% (רווח בר-סמך 95% של 1.92-7.11%) בקבוצות הטיפול במינון נמוך, בינוני וגבוה, בהתאמה.

הסיכון לדימום תוך-גולגולתי כלשהו, תמותה ותוצאים אחרים שנבחנו במחקר היו דומים עם שני התכשירים.

החוקרים מסכמים וכתבים כי במינונים נמוכים או בינוניים, הסיכון לסיבוכים די דומה עם Tenecteplase או Alteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד.

Stroke, March 23, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן