צריכה רבה של מזון מהיר מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה (Neurology)

דיאטה עתירת מזון אולטרה-מעובד (מזון מהיר, או ג’אנק פוד) מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות קושרות בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין סיבוכים רפואיים שונים, כולל דיכאון, מחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה. עם זאת, עד כה לא היה ידוע אם דיאטה עתירת מזון מהיר מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ובכך הם התמקדו כעת.

מדגם המחקר כלל 72,083 משתתפים בגילאי 55 שנים ומעלה ממאגר UK Biobank, אשר היו ללא אבחנה של דמנציה בתחילת הדרך והשלימו לפחות פעמיים שאלונים תזונתיים. היארעות דמנציה מכל-סיבה, כולל מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולארית, נקבעה על-פי הרשומות הממוחשבות ורישומי התמותה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין שיעור מזון אולטרה-מעובד בדיאטה ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. בנוסף, תת-ניתוח שימש להערכת הסיכון לדמנציה בעקבות החלפת מזון מהיר עם שיעור מקביל של מזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי.

במהלך מעקב של 717,333 שנות-אדם (חציון של 10 שנים), 518 משתתפים פיתחו דמנציה, כולל 287 חולים עם מחלת אלצהיימר ו-119 חולים עם דמנציה וסקולארית.

במודל המתוקן במלוא, צריכת מזון מהיר לוותה בסיכון מוגבר לדמנציה (יחס סיכון של 1.25, רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.37, לכל עליה של 10% בצריכת מזון אולטרה-מעובד), מחלת אלצהיימר (יחס סיכון של 1.14, רווח בר-סמך 95% של 1.00-1.30) ודמנציה וסקולארית (יחס סיכון של 1.28, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.55).

בנוסף, החלפת 10% מצריכת מזון מהיר בשיעור דומה של מזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי לוותה בירידה של 19% בסיכון לדמנציה (יחס סיכון של 0.81, רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.89).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין צריכה גדולה יותר של מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לדמנציה, כאשר החלפת מזון מהיר במזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי לוותה בסיכון נמוך יותר לדמנציה.

 

Neurology, July 27, 2022

 

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן