מבחן מאמץ לב-ריאה מסייע בזיהוי ממצאים חריגים בחולים עם קוצר נשימה לא-מוסבר לאחר COVID-19 (מתוך JACC: Heart Failure)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JACC: Heart Failure עולה כי מבחן מאמץ לב-ריאה עשוי לסייע בזיהוי ממצאים חריגים משמעותיים, כולל הפרעה פונקציונאלית בנשימה, היפוקפניאה במנוחה ותסמונת עייפות כרונית, על-רקע סיבוכים לאחר זיהום אקוטי בנגיף הקורונה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-20% מהחולים שהחלימו מנגיף הקורונה נותרים עם תסמינים ממושכים, תסמונת שזכתה לשם Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 (PASC). האטיולוגיה של PASC אינה מובנת היטב, אך קוצר נשימה מופיע בשכיחות גבוהה בחולים עם סיבוך זה.

החוקרים התבססו על מבחן מאמץ לב-ריאה להגדרת קוצר נשימה לא-מוסבר בחולים עם סיבוכים לאחר זיהום בנגיף הקורונה וביקשו לבחון אם הנבדקים עומדים בקריטריונים לאבחנת ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome).

מדגם המחקר כלל 41 חולים עם PASC, אשר השלימו מבחן מאמץ לב-ריאה והערכה של תסמיני ME/CFS. בכל החולים תועדו תפקודי ריאות תקינים ולא הייתה עדות לממצאים חריגים בצילום חזה או בדיקת CT של החזה. החוקרים מדדו את שיא צריכת חמצן, עקומת VE/VCO2 (Minute Ventilation / CO2 Production) ו-PetCO2 (End Tidal Pressure of CO2). דפוסי הנשימה נבחנו והפרעה פונקציונאלית בנשימה הוגר כנשימה מהירה ולא סדירה.

החוקרים מדווחים כי צריכת חמצן מקסימאלית עמדה בממוצע על 20.3 מ”ל/ק”ג/דקה (77% מצריכת חמצן צפויה), עקומת VE/VCO2 עמדה על 30 ומדד PetCO2 במנוחה עמד על 33.5 מ”מ כספית.

ב-24 חולים (58.5%) תועדה צריכת חמצן מקסימאלית קטנה מ-80% מהערך הצפוי. בכל החולים עם צריכת חמצן מקסימאלית נמוכה מ-80% תועדה מגבלה במאמצים. ב-15 מבין 17 חולים עם צריכת חמצן מקסימאלית תקינה תועדו הפרעות אוורור, כולל שיא קצב נשימה של מעל 55 (3 חולים) או הפרעה פונקציונאלית בנשימה (12 חולים).

בכלל המדגם, ב-36 חולים (88%) תועדו הפרעות אוורור עם הפרעה פונקציונאלית בנשימה (26 חולים), עליה בעקומת VE/VCO2 (17 חולים) ו/או PetCO2 מתחת ל-35 (25 חולים).

מבין כלל המשתתפים במחקר, 19 חולים (46%) ענו על הקריטריונים להגדרת ME/CFS.

החוקרים כותבים כי קרוב למחצית מהחולים ענו על  הקריטריונים של תסמונת עייפות כרונית ומדגישים כי זהו המחקר הראשון הקושר ישירות בין תסמינים ממושכים לאחר זיהום אקוטי ב-COVID-19 ובין תסמונת עייפות כרונית.

JACC: Heart Failure, 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן