האם יש עדיפות לטיפול תרופתי משולב כנגד זיהומי MRSA בדם? (JAMA)

תוספת אנטיביוטיקה ממשפחת ביתא-לקטאם לטיפול אנטיביוטי סטנדרטי כנגד זיהום בזרם הדם משנית לחיידקי MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus) לא הוביל לשיפור התוצאות ולמעשה לווה בסיכון מוגבר לנזק כלייתי חד, כך עולה מתוצאות מחקר CAMERA2 (Combination Antibiotics for Methicillin Resistant Staphylococcus aureus), אשר פורסמו בכתב העת JAMA.

החוקרים השלימו מחקר בתווית-פתוחה, אקראי, שנערך בין אוגוסט 2015 ועד יולי 2018 ב-27 בתי חולים באוסטרליה, סינגפור, ישראל וניו-זילנד. המחקר כלל 352 מבוגרים (גיל ממוצע של 62.2 שנים, 34.4% נשים) שאושפזו בשל זיהום MRSA בזרם הדם. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול סטנדרטי עם שבעה ימי טיפול בתכשיר אנטיביוטי ממשפחת ביתא-לקטאם בעל פעילות כנגד סטאפילוקוק ו-178 חולים חולקו לטיפול סטנדרטי בלבד.

לאחר גיוס של 80% מבין 440 המשתתפים המתוכננים לגיוס, ועדת המעקב אחר המחקר המליצה על סיום מוקדם של המחקר, לאור שיעורים מוגברים של נזק כלייתי חד בקבוצת הטיפול המשולב.

בכל שלב במהלך המחקר, החוקרים לא זיהו הבדלים בשיעורי התמותה בין הקבוצות. בדומה, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעור המשתתפים שענו על התוצא העיקרי, תוצא משולב לאחר 90 ימים שכלל בקטרמיה ממושכת לאחר 5 ימים, הישנות זיהום MRSA 72 שעות לאחר תרבית חיובית וכישלון טיפול אנטיביוטי לאחר 14 ימים (הבדל אבסולוטי של 4.2%-, רווח בר-סמך 95% של 14.3%- עד 6.0%, p=0.42). רק 35% מהחולים (59 משתתפים) בקבוצת הטיפול המשולב ו-39% מאלו (68 משתתפים) בקבוצת הטיפול הסטנדרטי, ענו על התוצא העיקרי של המחקר.

כמו כן, לא תועדו הבדלים מובהקים בין הקבוצות ב-7 מבין 9 תוצאים משניים, כולל תמותה מכל-סיבה לאחר 90 ימים, הישנות זיהום MRSA וכישלון טיפול אנטיביוטי.

כאשר החוקרים הוציאו מניתוח הנתונים חולים תחת טיפולי דיאליזה בתחילת המחקר, הם מצאו כי היארעות נזק כלייתי חד הייתה גבוהה יותר משמעותית בקבוצת הטיפול המשולב, בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי (23% לעומת 6%, p<0.001).

בקבוצת הטיפול המשולב תועדו שיעורים נמוכים יותר משמעותית של בקטרמיה לאחר 5 ימים, בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי (11% לעומת 20%, p=0.02).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם בקטרמיה משנית לזיהום בחיידקי MRSA, תוספת שבעה ימי טיפול בתכשיר ביתא-לקטאם בעל פעילות כנגד סטאפילוקוק לטיפול הסטנדרטי כנגד הזיהום לא הובילוה לשיפור מובהק סטטיסטי בתוצאות.

JAMA. 2020;323:515-516, 527-537.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן