מחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי איכילוב מצא קשר הדוק בין העין והראיה ובין התפקוד המוחי בקשישים

מחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי איכילוב מצא כי קשישים עם חדות ראיה טובה יותר הינם בעלי תפקודים שכליים טובים יותר ויכולת קוגנטיבית גבוהה יותר מאשר קשישים עם חדות ראיה לא טובה. בנוסף נמצא שקשישים שמרכיבים משקפי קריאה בשגרה, גם להם תפקוד קוגנטיבי טוב יותר מכאלה שלא משתמשים במשקפי קריאה. המחקר בוצע במערך עיניים של המרכז הרפואי איכילוב על ידי ד”ר אוריאל שפירר. המסקנות של המחקר, הראשון מסוגו שמבוצע בישראל, הן שישנו קשר הדוק בין העין והראיה ובין התפקוד המוחי בקשישים.

המחקר בדק כאמור את הקשר בין תפקודים שכליים (מצב קוגנטיבי) ובין חדות ראיה והרכבת משקפיים בקרב 190 קשישים ללא דמנציה או מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר מילא כל קשיש שאלון “מיני מנטל” (mini mental ) – שאלון שמעריך תפקוד קוגנטיבי ותפקודים שכליים שונים. בין השאר, שאלון זה נועד לאבחן דמנציה ואלצהיימר. השאלון כולל שאלות של התמצאות בזמן ובמקום, זיכרון, הבנה וחישוב. לאחר שהנבדק מילא את השאלון הוא עבר בדיקת ראיה ובדיקת רפרקציה (מדידת ה”מספר” בעין) על ידי רופא עיניים. 

לדברי ד”ר שפירר “השערה אפשרית להסביר ממצאים אלה היא שקשיש שלא רואה טוב עוסק פחות בפעילות פיזית ושכלית (“מפעיל פחות את המח” בפעילויות שונות כגון קריאה, טיול וכדומה כי הוא פשוט לא רואה טוב) מה שלעצמו יכול לגרום להידרדרות בתפקודים השכליים שלו”. לדבריו, המסקנות של מחקר זה מצטרפות למחקרים אחרים בעולם שהראו שניתוח קטרקט יכול לשפר את התפקודים השכליים בקשישים וכן שקשישים שחלו בדמנציה או אלצהיימר ביקרו פחות אצל רופא העיניים מאשר קשישים בריאים”.

כידוע, המלצה ותיקה של רופאי העיניים לאוכלוסייה המבוגרת היא לעבור בדיקת עיניים שגרתית אחת לשנה בכדי לאתר מחלות עיניים כגון קטרקט, ניוון רשתית וגלאוקומה ששכיחות בגיל המבוגר. לאור המחקר הנוכחי, לשמירה על בריאות העיניים והראיה הטובה יש חשיבות גם מבחינת שימור התפקודים השכליים ומניעת דמנציה. בנוסף, לאור המחקר, יתכן ולאמצעי פשוט וזול כמו משקפי קריאה יש תפקיד בשמירה על יכולת קוגנטיבית גבוהה יותר בגיל המבוגר.

ההמלצה לאוכלוסייה המבוגרת לכן היא להקפיד על בדיקות סדירות ושגרתיות אצל רופא העיניים, גם אם אין בעיות עיניות מיוחדות. בנוסף, למי שזקוק למשקפי קריאה מומלץ להשתמש בהם מכיוון שיש לכך חשיבות לא רק מבחינת הראיה אלא גם מבחינת התפקוד השכלי.

המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם פרופ’ מיכאל בלקין מאוניברסיטת תל אביב ופורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי MEDICINE .

נמסר על ידי : אבי שושן, דובר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן