האם מזרק החזר עדיף על מזרק שגרתי לביצוע ניקור מפרק? (מתוך Annals of Rheumatic Diseases)

ממחקר אקראי שנערך לאחרונה עולה כי מזרק החזר (reciprocating syringe) עדיף על המזרק השגרתי לביצוע ניקור מפרק. המחקר פורסם בכתב העת לתולדות מחלות ראומטיות (the Annals of Rheumatic Diseases).

החוקרים ציינו כי לאחרונה אישר המנהל למזון ותרופות (FDA) רשמית את מזרק ההחזר, הניתן לשליטה בצורה טובה מאוד ומאפשר את ביצוע הפרוצדורה ביד אחת. מזרק זה, הוסיפו החוקרים, כולל מנגנון בוכנות החזרי (reciprocating plunger mechanism) שמאפשר לאינדקס ולאצבע האמצעית להישאר במיקום אחד במהלך האספירציה וההזרקה, בזמן שהאגודל נעה במאוזן לבוכנה החלופית בכדי לשנות את הכיוון של אספירציה או הזרקה. בשל מאפיינים עדיפים אלה, הניחו החוקרים, מזרק ההחזר ישפר את הביצוע של ניקור מפרק על ידי הרופאים.

החוקרים דיווחו כי ב-50 פרוצדורות של ניקור מפרק שנבחרו אקראית להתבצע על ידי המזרק השגרתי, זמן הפרוצדורה הממוצע היה 3.39 ± 1.88 דקות, הניקוד הממוצע של  כאב המטופל היה 5.35 ± 3.15 והניקוד הממוצע של שביעות רצון מבצע הפרוצדורה היה 4.88. מתוך 50 מטופלים, 30 חוו כאב מתון עד חמור במהלך ניקור המפרק עם מזרק זה.

לעומת זאת, ב-50 הפרוצדורות שבוצעו עם מזרק ההחזר ירד משך הפרוצדורה ל-1.94 ± 1.14 דקות, הניקוד הממוצע של כאב המטופל ירד ל-2.54 ± 1.60 והניקוד הממוצע של שביעות רצון המבצע עלה ל-8.91 ± 0.79. רק 5 מ-50 במטופלים חוו כאב מתון עד חמור במהלך ניקור המפרק עם מזרק זה.

עוד עולה מהדיווח כי למרות שספירות תאים סינוביאליים היו דומות בשני המזרקים, הייתה מגמה לכיוון נפח גדול יותר (נוזל סינוביאלי רב יותר) ופחות תאי דם אדומים בשימוש עם מזרק ההחזר.

החוקרים סיכמו באומרם כי ניקור מפרק עם מזרק שגרתי גורם לכאב מתון עד חמור ב-60% מהמטופלים, וכי מזרק ההחזר מונע כאב משמעותי, מוריד את משך הפרוצדורה ומשפר את הביצוע. לפיכך, הדגישו החוקרים, מזרק ההחזר עדיף על המזרק השגרתי בביצוע ניקור מפרק.

לידיעה המלאה ממדסקייפ

Ann Rheum Dis. 2006;65:1084-1087. 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

התערבויות בעורק קרום המוח האמצעי (Middle Meningeal Artery) עבור כאבי ראש עמידים לטיפול: הצורך בניסוי אקראי מבוקר

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|06/09/2026

המאמר דן בגישה טיפולית חדשנית ומבטיחה לכאבי ראש כרוניים ועמידים (כגון מיגרנות קשות או כאבי ראש מקבציים), המבוצעת באמצעות צנתור זעיר־פולשני של עורק קרום המוח האמצעי (MMA)

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן