תוצאות של המחקר לגביי טיפול באתרותרומבוזיס עם קלופידוגרל בחולים עם סיכון גבוה- השלכות מבחינת הנוירולוג.

 דר’ רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

המניעה השניונית של אוטם מוחי איסכמי נתמכת ע”י השימוש בטיפול אנטי-אגרגנטי והבחירות העיקריות כיום הן אספירין, אספירין עם דיפרידמול בשחרור מושהה וקלופידוגרל.

השימוש באנטי-אגרגנטים עם מנגנוניפעולה שונים נמצא מועיל עם אספירין ודיפירידמול בשחרור מושהה וגישה זו נבדקה ע”י השילוב של קלופידוגרל ואספירין.

בניסוי של the Management of Atherothrombosis With Clopidogrel in high-Risk Patients  הושווה שילוב זה עם מתן קלופידוגרל בלבד למניעה משנית בחולים עם TIA ואוטם מוחי באוכלוסייה בעלת סיכון גבוה עם שכיחות גבוהה של גורמי סיכון וסקולריים אחרים.

בקבוצה שקיבלה שילוב של קלופידוגרל ואספירין נמצאה מגמה בלתי-במשמעותית להפחתה באוטם מוחי, אוטם לבבי, מוות וסקולרי ואשפוז חוזר. השכיחות של דימומים כתופעות לוואי חמורות, מסכנות חיים, כמעט הוכפל בקבוצה שטופלה בשילוב של קלופידוגרל ואספירין.

על נוירולוגים להיות מודעים לתוצאות אלה ולהימנע ממתן משולב של תרופות אלה בחולים עם אוטם מוחי או TIA עד שיתקבלו עדויות כי שילוב זה בטוח באוכלוסייה האמורה.

על נוירולוגים העומדים מול חולים לאחר אוטם מוחי או TIA שמקבלים שילוב תרופתי זה לאחר stenting קורונרי ליידע את עמיתיהם הקרדיולוגים לגביי הדיווח הנוגע לסיכון לדימום ועליהם לעודד את השימוש בשילוב זה לתקופה קצרה ככל הניתן לאחר התערבות קורונרית. 


Fisher M. Results of the management of atherothrombosis with Clopidogrel in High-Risk Patients Trial. Implications for the Neurologist. Arch Neurol 2006;63:20-24.

הצעות לקריאה נוספת:

1. Diener HC, Bogousslavsky J, Brass LM, et al. Aspirin and clopidogrel compared with clopidogrel alone after recent ischaemic stroke or transient ischaemic attack in high-risk patients (MATCH): randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2004;364:331-337.

2. Yusuf S, Zhao F, Mehta SR, et al. Clopidogrel in Unstable Angina to Prevent Recurrent Events Trial Investigators. Effects of clopidogrel in addition to aspirin in patients with acute coronary syndromes without ST-segment elevation. N Engl J Med 2001;345:494-502.

3. Hankey GJ, Eikelboom JW. Adding aspirin to clopiodgrel after TIA and ischemic stroke. Neurology 2005;64:1117-1121.

4. Sacco RL, Sivenius J, Diener HC, et al. Efficacy of aspirin plus extended-release dipyridamole in preventing recurrent stroke in high -risk populations. Arch Neurol 2005;62:403-408.

5. Bhatt DL, Topol EJ, Clopidogrel for High Atherothrombotic Risk and Ischemic Stabilization, Management, and Avoidance Executive Committee. Cliopidogrel added to aspirin alone in secondary prevention and high-risk prmary prevention: rationale and design of the Clopidogrel for High Atherothrombotic Risk and Ischemic Stabilization, Management, and Avoidance (CHARISMA) trial. Am Heart J. 2004;148:263-268. 

           

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן